Beweging gunstig voor brein van ouderen met gezondheidsproblemen

Ouderen met chronische aandoeningen zijn vaak weinig lichamelijk actief, terwijl lichaamsbeweging goed is voor het brein. Bewegingswetenschapper Esmee Volders toont in haar proefschrift aan dat zware inspanningen hiervoor niet nodig zijn. Een stukje rustig wandelen of fietsen verbetert het cognitief functioneren zelfs meer. 

Actief Plus

Bestaande beweegprogramma’s zijn vaak minder toegankelijk voor ouderen met chronische aandoeningen. Ook zijn de gunstige effecten van deze programma’s op het cognitief functioneren nooit specifiek getest bij ouderen met een of meerdere chronische aandoeningen. Daarom onderzocht Esmee Volders, promovenda aan de Open Universiteit in Heerlen, het effect van online beweegprogramma Actief Plus. Volders bestudeerde of door gebruik van Actief Plus het cognitief functioneren van ouderen met een chronische aandoening kan verbeteren of achteruitgang kan vertragen. Daarnaast keek zij naar de relatie tussen beweeggedrag en cognitief functioneren, los van de Actief Plus interventie. 

Advies op maat

In de studie werd de onderzoeksgroep vergeleken met een controlegroep, beide bestaande uit ouderen van boven de 65 jaar met ten minste één chronische aandoening die de mobiliteit beperkt. De onderzoeksgroep kreeg via Actief Plus in 4 maanden tijd 3 keer een gepersonaliseerd beweegadvies, dat afgestemd was op de specifieke behoeften en wensen van de deelnemer en gericht op het integreren van fysieke activiteit in het dagelijks leven. Om de effecten van de interventie te testen, werden bij de start en na 6 en 12 maanden het beweeggedrag, het cognitief functioneren en de mate van eenzaamheid gemeten. 

Lichte activiteit meest effectief

Uit het onderzoek blijkt dat Actief Plus de zelf gerapporteerde fysieke activiteit in beperkte mate doet toenemen. Actief Plus verbetert het cognitief functioneren niet, maar kan wel het gevoel van eenzaamheid verminderen. Vooral in combinatie met eHealth en face-to-face contact kan Actief Plus een positieve invloed hebben op verschillende gezondheidsaspecten als conditieverbetering en mentaal fitter voelen. Verder laat het onderzoek zien dat, los van de Actief Plus interventie, lichte fysieke activiteit het cognitief functioneren meer verbetert dan matige tot zware fysieke inspanning. Volders vindt dit hoopgevend, omdat juist ouderen met een chronische aandoening vaak problemen hebben met het behalen van voldoende matige tot zware fysieke activiteit. 

Bron: Open Universiteit 

Gepubliceerd op 13 juni 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.