Student diëtetiek ontwikkelt smoothies voor kinderen

Rianka Promes is diëtist in opleiding, maar heeft al een carrière achter de rug als accountant en business controller. Voor het Prinses Máxima Centrum ontwikkelde ze energierijke smoothies voor kinderen. ‘Door de vele eisen was dat nog best lastig’.

In de rubriek “Praktijk” vertelt Rianka er meer over. Wil je ook bloggen over jouw werk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier is het verhaal van Rianka:

Maatschappelijke impact

Gezonde voeding is altijd aanwezig in mijn leven. Ook mijn moeder was altijd bezig met gezond eten. Na mijn studie economie en mijn banen in het bedrijfsleven, wilde ik toch liever een baan met maatschappelijke impact. Ik wil zinvol bezig zijn en daarom begon ik in 2020 aan de opleiding Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. Daarnaast ben ik – voor cateraar Hutten – gaan werken als gastvrouw in het Prinses Máxima Centrum, een centrum voor kinderoncologie. Wat ik mooi vind aan Hutten, is hun Care & Cure concept. Ook is Hutten veel met duurzaamheid bezig.

Alle vrijheid

Ik kreeg van mijn locatiemanager van Hutten de vrijheid om een studieopdracht van mijn opleiding uit te voeren binnen het ziekenhuis. Samen met diëtist Nina van der Linden van het Prinses Maxima Centrum heb ik een assortiment aan energierijke verse smoothies ontwikkeld voor kinderen in het ziekenhuis. We hebben de recepturen geschreven, berekend en veel getest. Uiteindelijk zijn er 4 smoothies in het standaard assortiment van het ziekenhuis gekomen, als aanvulling op bijvoorbeeld medische drinkvoeding.

Smoothies

Het lijkt zo eenvoudig misschien om smoothies te maken. Maar de eisen waren hoog. De smoothies moesten gemaakt zijn van onbewerkte ingrediënten en met vers fruit. Ze moesten energierijk zijn, de juiste consistentie hebben en natuurlijk een goede smaak. We konden geen gebruik maken van zure vruchten, omdat veel kinderen hier last hebben van mucositis. De smoothies bevatten onder andere fruit, avocado, slagroom en volle kwark. Ik zou zelf nog graag een alternatief voor de avocado vinden, omdat dat niet heel duurzaam is. Ook zou ik wel een geheel plantaardige smoothie willen ontwikkelen, maar het is lastig om dan de voedingswaarde hoog te houden. In elk geval vond ik deze opdracht zo leuk, dat ik na de opleiding Diëtetiek wel wil gaan werken in de kinderdiëtetiek, maar dan ook deels als conceptontwikkelaar patiëntenvoeding.

Gepubliceerd op 24 mei 2022

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.