Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Voedingsscore geeft inzicht in hoe gezond Nederlanders eten
In de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum, zijn nieuwe vragen over voeding opgenomen. Hiermee is een nieuwe voedingsscore berekend, die een indicatie geeft hoe goed de adviezen [...]
Nieuwe stamceltherapie bij diabetes type 1?
Chinese onderzoekers hebben een nieuwe behandeling met stamcellen met succes getest bij een proefpersoon van 25 jaar met diabetes type 1. Na 1 jaar maakt deze proefpersoon nog steeds eigen insuline, waardoor ze geen insuline [...]
Kinderversies van Check Oorzaken Overgewicht
Van de digitale screeningstool Check Oorzaken Overgewicht zijn nu ook versies voor kinderen en adolescenten beschikbaar. Vorig jaar is de volwassen versie gelanceerd. De screeningstool ondersteunt artsen bij het achterhalen van de oorzaken van obesitas [...]
Continue glucosemeting ook bij diabetes type 2
‘Te vaak wordt nog alleen naar HbA1c gekeken bij de begeleiding van mensen met diabetes type 1 en 2. Dit zegt echter niets over de hoogte van de postprandiale glucosepieken. En juist die pieken voorkomen, [...]
‘Veganistische voeding levert ouderen te weinig eiwit’
Krijgen thuiswonende 65-plussers voldoende eiwit binnen als ze zouden overschakelen op een volledig plantaardig voedingspatroon? Nee, zo blijkt uit een simulatiestudie van onder meer Wageningen University & Research op basis van gegevens van de meest [...]
Smaaktest voor Nederlandse appels
FruitMasters, de grootste fruitcoöperatie van Nederland, heeft een smaaktest voor appels ontwikkeld. De smaaktest is gebaseerd op grootschalig onderzoek van onder meer Wageningen University & Research naar de sensorische eigenschappen van appels. De online smaaktest [...]
‘Bedrijven boycotten Nutri-Score’
Het voedselkeuzelogo Nutri-Score dreigt een fiasco te worden. Dat komt omdat meerdere grote voedselproducenten niet van plan zijn om het logo op hun verpakkingen te zetten. Ze zijn het namelijk niet eens met het algoritme [...]
Recensie: Veroudering afremmen via voeding
Het boek “Veroudering afremmen via de voeding” is niet het eerste boek over dit onderwerp, maar mogelijk wel het beste. Tenminste voor diëtisten en geïnteresseerde consumenten die precies willen weten welke wetenschappelijke aanwijzingen er zijn [...]
Ene ultra-bewerkte voedingsmiddel is andere niet
Als het gaat om de gezondheid van het hart, lijken sommige ultra-bewerkte voedingsmiddelen ongezonder dan anderen. Dat is de conclusie van een van de grootste meta-analyses op dit gebied, gepubliceerd in The Lancet Regional Health [...]
Smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker. Het gaat om patiënten die smaakveranderingen hebben ontwikkeld tijdens chemotherapie of behandeling met tyrosinekinaseremmers. [...]
Nieuwe Richtlijnen goede voeding eind 2025 verwacht
De commissie Voeding van de Gezondheidsraad – waarin onder meer 2 diëtisten zitten – is momenteel bezig met actualisatie van de Richtlijnen goede voeding uit 2015. Deze zullen in delen gepubliceerd worden, waarbij het eerste [...]
RIVM waarschuwt voor risico’s maagballon
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een waarschuwing uitgebracht over het gebruik van maagballonnen bij de behandeling van obesitas. De waarschuwing is gebaseerd op onderzoek na meldingen van complicaties als obstructie of perforatie [...]
Diëtist in het nieuws: Suzanne van Zundert
Suzanne van Zundert is diëtist kindergeneeskunde bij AmsterdamUMC en begeleidt Lauré, die door een aangeboren darmprobleem nachtelijke Totale Parenterale Voeding (TPV) nodig heeft. Het jeugdprogramma Topdoks laat zien hoe de TPV op haar afgestemd wordt [...]
Ruim 1 miljard euro besparing door gezonde leefstijl in de wijk
Een wijkgerichte aanpak voor een gezondere leefstijl kan jaarlijks ruim 1 miljard euro besparen op zorg- en sociale kosten. Dat blijkt uit de resultaten van 2diabeat, een landelijk programma waarin inwoners en professionals samenwerken om [...]
Lichaam maakt zelf ook acrylamide aan
De vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide krijgen we niet alleen binnen via voedsel, ons lichaam kan het ook zelf aanmaken. Ook mensen die alleen onverhit voedsel eten, hebben namelijk acrylamide in hun lichaam. Dat ontdekten onderzoekers [...]
AminoFit tool checkt eiwit en aminozuurprofiel maaltijden
Om diëtisten te ondersteunen bij de transitie naar meer plantaardig eiwit, ontwikkelde Amsterdam UMC de AminoFit tool. Deze gratis online tool berekent per maaltijd de hoeveelheid eiwit en het aminozuurprofiel, rekening houdend met de verteerbaarheid. [...]