Kans op bijwerkingen bij sint-janskruid

Supplementen met sint-janskruid geven soms bijwerkingen. Deze klachten beginnen meestal enkele weken na de start. Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de bijwerkingen, aldus 2 apothekers in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bijwerkingen

Sinds 1999 ontving bijwerkingencentrum Lareb 70 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van medicijnen en supplementen met sint-janskruid. De meeste meldingen gingen over kruidensupplementen. Veel gemelde klachten waren wisselwerkingen met medicijnen, duizeligheid en angst. In het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad staat een overzicht van medicijnen die mogelijk interactie kunnen geven, zoals anticonceptie, antipsychotica en fluoxetine (antidepressivum, zoals Prozac).

Zonder recept verkrijgbaar

Sommige producten met sint-janskruid zijn geregistreerd als officieel geneesmiddel. Deze zijn sinds 2010 in Nederland in de handel en zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidensupplementen. Deze kunnen zonder recept bij de apotheek, drogist of andere winkels gekocht worden. De samenstelling en dosering van de supplementen is nogal wisselend.

Antidepressivum

Mensen gebruiken sint-janskruid als natuurlijk antidepressivum. Het remt de heropname van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. De belangrijkste actieve componenten van sint-janskruid zijn hypericine en hyperforine. De auteurs van het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad concluderen dat het gebruik van producten met sint-janskruid niet zonder risico is. Patiënten moeten goed geïnformeerd zijn over bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen als zij producten met sint-janskruid gebruiken.

Bronnen: Lareb, Pharmaceutisch Weekblad

Gepubliceerd op 6 november 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.