Hoe gaat het met patiënten 10 jaar na bariatrische chirurgie?

Patiënten ervaren 10 jaar na een bariatrische operatie nog steeds positieve gevolgen van de ingreep, zoals een verminderde eetlust en een lager gewicht. Toch worstelen sommigen nog steeds met hun gewicht of voldoende lichaamsbeweging. En een groot deel heeft ook complicaties gehad. Dat blijkt uit kleinschalig Zweeds onderzoek onder 18 patiënten.

Diepte-interviews

De onderzoekers hebben diepte-interviews afgenomen bij 18 patiënten van gemiddeld 48 jaar, die 10 jaar geleden een bariatrische operatie ondergingen. Ze hadden indertijd een gemiddelde BMI van 55. Voor de operatie voerden de deelnemers een eindeloze strijd tegen overgewicht, met het volgen van diëten en jojo-en. De deelnemers zijn dankbaar dat ze de ingreep hebben mogen ondergaan.

Betere gewichtsregulatie

Over het algemeen zijn de deelnemers 10 jaar na de operatie nog steeds tevreden met hun gewichtsverlies, dat gemiddeld 32 procent bedraagt. Hun BMI is nu gemiddeld 40. Dat is nog steeds te zwaar, maar de meeste deelnemers zijn er tevreden mee. Een deel van de deelnemers (n=5) worstelt echter nog steeds met het gewicht. Aankomen gaat gepaard met angst en een gevoel van falen. Sommigen zijn ook weer gestart met afslankdiëten als Weight Watchers en maaltijdvervangers.

Complicaties

Van de patiënten heeft 70-80 procent na de operatie een complicatie gehad, zoals ondervoeding, buikpijn, een galblaasoperatie of een ileus. Toch vinden patiënten zelf dat ze minder complicaties hebben gehad dan ze vooraf dachten. Volgens de onderzoekers zou dit kunnen komen doordat de patiënten vooraf goed gewaarschuwd zijn voor het risico op complicaties.

Regelmatiger eetpatroon

In de jaren na de operatie hebben de deelnemers leren omgaan met de gevolgen van de ingreep voor hun eetgewoontes. Deelnemers nemen kleinere porties, maken gezondere keuzes en nemen meer tijd voor het eten. Door de bariatrische ingreep voelen ze zich eerder verzadigd. Hoewel dat gevoel vlak na de operatie nog sterker was, ervaren ze het 10 jaar na de operatie nog steeds. Wel hebben veel deelnemers nog regelmatig last van klachten door dumping, vooral als ze te snel, of te veel suiker of vet hebben gegeten. Hoewel onaangenaam zien de meeste deelnemers dit toch als een signaal dat hen helpt bij het reguleren van eten.

Lichaamsbeweging

De operatie heeft geleid tot fundamentele veranderingen in eetgewoontes. Maar dat geldt niet voor beweeggewoontes. Veel deelnemers hebben nog steeds moeite om voldoende te bewegen en voelen zich daar schuldig over. Een klein deel van de deelnemers (n=6) is wel tevreden over hun fysieke activiteiten.

Bronnen: Lund University en Surgery for obesity and related diseases

Gepubliceerd op 20 mei 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.