Dagboek van een leefstijlcoach: Ingrid van Lieshout

Al 12 jaar runt leefstijlcoach Ingrid van Lieshout haar eigen praktijk en al die tijd is ze zich blijven opleiden en trainen omdat er zoveel items zijn die direct of indirect iets met leefstijl te maken hebben. ‘Leefstijlcoaching is een veelomvattend vak. Ik vul mijn dagen met voeding, beweging, slaap, stress, remissie, gedrag en mindset en dat alles vanuit positieve psychologie.’ Over één van haar specialisaties – remissiecoach – heeft Ingrid een dagboek geschreven. ‘Hoe heftig de issues van cliënten ook kunnen zijn, het geeft mij ontzettend veel voldoening iets waardevols te kunnen betekenen voor hen.’

In de rubriek “Dagboek van een leefstijlcoach” beschrijft Ingrid een cliënt die ze coachte na kanker. Wil je ook een dagboek schrijven? Meld je aan via info@nieuwsvoorleefstijlcoaches.nl.

Dit is het dagboek van Ingrid:

Remissiecoach

Marcel (fictieve naam) komt voor de eerste keer in mijn praktijk. Hij heeft een eigen zaak in raambekleding. In die hoedanigheid had ik 2 weken eerder kennis met hem gemaakt, toen hij bij mij thuis wat kwam opmeten voor mijn nieuwe raambekleding. We raakten aan de praat over wat ik doe en wat mijn vak precies inhoudt. Een van mijn specialisaties is remissiecoaching (na de diagnose kanker of ander verlies) en die term triggerde Marcel direct. Hij bleek namelijk herstellende van prostaatkanker. Marcel vertelde me in het kort welk traject hij doorlopen heeft. Hij liet weten nog erg zoekende te zijn naar een balans tussen het verwerken van zijn diagnose/behandeling en de organisatie van zijn bedrijf. Voor mij als ondernemende leefstijlcoach een inkoppertje. Mijn antwoord was: ‘Dat is nu precies wat ik doe: de balans terugvinden, samen met de cliënt.’ Marcel besloot de inmeetsessie met de woorden: ‘Ik ga jou bellen.’

Een goede coach is lui

En 3 dagen later had ik Marcel aan de telefoon voor een afspraak. Nog eens 2 weken later zat Marcel bij mij in de praktijk. Een uur lang vertelde hij over wat hem overkomen was, welke klachten hij had, hoe lang hij ermee rond liep, welke medische stappen hij had gezet en hoe het behandeltraject verlopen was. Een feitelijk en veilig verhaal. Een goede coach is lui, dus ik heb Marcel uiteraard zijn verhaal laten doen. En ook tijdens sessie 2 vertelde Marcel uitgebreid over alles wat hij in ziekenhuizen gezien en gehoord had. Hij eindigde zijn verhaal met een glimlach en zei dat hij het erg fijn vond het hele verhaal van A tot Z verteld te hebben. Mooi! Ik liet een stilte vallen en vroeg Marcel: ‘Was je bang om dood te gaan?’ Een confronterende stijl van coachen die ik soms inzet. En in dit geval erg effectief. Bij Marcel gingen de sluizen open: hij barstte in tranen uit en in 20 minuten kreeg ik een waterval van emoties, angsten, gevoelens en gedachten over me heen.

Iets waardevols betekenen

Uiteindelijk is Marcel 7 keer bij mij in de praktijk geweest. Wat hij heeft doorgemaakt, heeft hij nu voorzichtig een plekje kunnen geven. Ook heeft hij een weg gevonden om in het dagelijks leven om te gaan met de belemmeringen en beperkingen, die de nasleep van zijn ziekte met zich meebrengen. Ik vond het een prachtig traject en merk dat cliënten als Marcel mij echt blij maken. Hoe heftig de issues van cliënten ook kunnen zijn, het geeft mij ontzettend veel voldoening iets waardevols te kunnen betekenen voor hen. Het is bijzonder om op het pad van de cliënt mee te mogen wandelen en het pad in een iets andere richting bij te sturen, waardoor de cliënt op een beter, fijner of mooier punt komt.

Gepubliceerd op 22 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.