Aanpak ondervoeding in het Gezond en Actief Leven Akkoord

Het Kenniscentrum Ondervoeding lanceert een nieuwe pagina op de site, waarmee het gemeenten ondersteunt bij opname van de aanpak van ondervoeding in hun beleid. Diëtisten kunnen hierin ambassadeur zijn.   

Integrale aanpak 

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) biedt het fundament voor een lokaal gezondheidsbeleid. In het GALA hebben staatssecretaris Van Ooijen (VWS), minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) en minister Kuipers (VWS) samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGD GHOR Nederland afspraken gemaakt om slim samen te werken aan meer gezondheid, preventie en een sterke sociale basis. Doel is een impuls geven aan het verbeteren van de gezondheid van alle inwoners van Nederland. In het bijzonder is er aandacht voor het verbeteren van de situatie van mensen met gezondheidsachterstanden en mensen in een kwetsbare situatie zoals kwetsbare ouderen. 

Aanpak van ondervoeding 

De aanpak van ondervoeding is in 4 fasen te onderscheiden: bewustwording, vroegsignalering, screening en diagnostiek en behandeling en evaluatie. Samenwerking en overdracht zijn hierbij essentieel. GALA geeft gemeenten, organisaties in het sociaal domein en in de zorg handvatten om een breed en samenhangend beleid te voeren rondom gezonde voeding. Op deze manier krijgen professionals in het sociaal domein en zorgdomein meer aandacht voor een gezond voedingspatroon en specifiek het voorkomen en verminderen van ondervoeding bij ouderen. 

De diëtist als ambassadeur 

Ook diëtisten kunnen ambassadeur zijn van GALA. Bekijk ter inspiratie de aanpak van Gemeente Rotterdam samen met Diëtistencoalitie 010, te zien in deze video.

Bron: Kenniscentrum Ondervoeding 

Gepubliceerd op 25 mei 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.