Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Aanpak leefstijlcoach wetenschappelijk onderzocht
Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen meer, eten een stuk gezonder en voelen zich fitter en energieker. Dat blijkt uit de resultaten van het pilotprogramma “Coaching op Leefstijl (CooL) van de [...]
Fietslabyrint brengt ziekenhuispatiënt in beweging
Ook tijdens een ziekenhuisopname is het belangrijk om in beweging te blijven, zeker voor oudere patiënten. Een verblijf van één week in bed kan al leiden tot het verlies van een paar kilo spiermassa. Het [...]
De ”leaky gut” bestaat echt
Nog niet zo lang geleden was de ”leaky gut” geen algemeen geaccepteerde term onder wetenschappers en werd het zelfs als vrij alternatief beschouwd. Maar inmiddels is dat voorbij. Tijdens "The 9th International Yakult Symposium" (19 [...]
Diabetesvereniging Nederland pleit voor voeding als behandeling
De eerste stap in de behandeling van diabetes type 2 zou volgens de NHG-richtlijn een leefstijlinterventie moeten zijn. Maar in de praktijk grijpen veel artsen meteen naar medicijnen en wordt de diëtist niet ingezet. Dat [...]
Overgewicht tijdens zwangerschap vergroot kans op tekorten
Vrouwen met overgewicht of obesitas aan het begin van de zwangerschap hebben een lagere foliumzuur-, ijzer- en vitamine-B12 status dan zwangere vrouwen met een normaal gewicht. Vooral bij zwangere vrouwen met obesitas komen deficiënties daardoor [...]
Tekorten aan micronutriënten bij schizofrenie
Er is steeds meer onderzoek naar de rol van voeding bij psychiatrische aandoeningen. In deze meta-analyse werd gekeken naar mogelijke tekorten bij de eerste keer dat schizofrenie optreedt (first-episode psychosis, FEP). Het is al bekend [...]
Tweede Kamer enthousiast over stoplichtlogo
Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft in een kamerbrief toegezegd onderzoek te gaan doen naar een nieuw voedselkeuzelogo als opvolger van Het Vinkje. Een voedselkeuzelogo met verkeerslichtkleuren heeft volgens het Algemeen Dagblad de voorkeur van de [...]
Vanaf 10 glazen alcohol per week verhoogd sterfterisico
Mensen die alcohol drinken, hebben een verhoogd risico op sterfte en hart- en vaatziekten bij een consumptie vanaf 10 glazen (100 gram alcohol) per week. Tot die conclusie komen wetenschappers wereldwijd. Ze baseren zich op [...]
‘Groenten zijn de kapstok voor een gezonde leefstijl’
Op 5 april was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het onderwerp "Voedsel: duurzame en gezonde keuzes voor consumptie". Diverse partijen mochten een position paper indienen (waaronder ook onze columnist Karine Hoenderdos), en [...]
De gelukkige eter
Het nieuwe boek van Carola van Bemmelen (voedingscoach en eetpsychologiecoach) is een vervolg op haar Sugarchallenge en 100% suikervrij boeken. Met dit boek gaat ze een stap verder dan alleen suikervrij eten en speelt ze [...]
Kan calorierestrictie de levensduur verlengen?
Een humane studie toont aan dat caloriebeperking het metabolisme vertraagt. De onderzoekers hopen dat daarmee ook de levensduur wordt verlengd. Een redactioneel artikel over de studie is gepubliceerd in Nature. Calorierestrictie Studies naar het effect [...]
Diabetesfonds start “Suiker Terugroepactie”
Het Diabetes Fonds is een ‘Suiker Terugroepactie’ gestart. Het Fonds roept consumenten op om een online terugroepactie te starten voor product die teveel verborgen suiker bevatten. Door deze acties te delen op Facebook kunnen consumenten [...]
Darmen: onze grootste buitenkant
Het congres van Arts en Voeding op vrijdag 6 april draaide om darmgezondheid. Uit alle gepresenteerde onderzoeken blijkt dat darmgezondheid een "hot" onderwerp is. Kan faecestransplantatie straks diabetes type 2 omkeren? En is het slim [...]
Vernieuwd Zoutboek in Zoutpakket van Nierstichting
De Nierstichting introduceert speciaal voor diëtisten en andere zorgverleners een “Zoutpakket”. Het pakket bestaat uit verschillende tools om patiënten te ondersteunen bij het minderen van hun zoutinname, zoals het vernieuwde Zoutboek. Met buisjes is hierin [...]
Minder rimpels door hoge inname van groenten en fruit
Een gezond voedingspatroon met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beïnvloeden door een gezonde voeding. Dat concludeert [...]
Fosfaatwijzer over dranken voor nierpatiënten
Speciaal voor mensen met nierziekten ontwikkelen diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei en experts van Wageningen University & Research een fosfaatwijzer over dranken. Veel gebruikte (fris)dranken zullen hiervoor worden geanalyseerd op fosfaat. Dat is hard nodig, [...]