Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Positief effect op brein na maagverkleining
Na een maagverkleining tonen MRI-scans een betere doorbloeding in delen van de hersenen die betrokken zijn bij leren en geheugen. Dit effect is na 2 jaar nog steeds zichtbaar, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. [...]
Diëtist in het nieuws: Desiré van der Kruk
Desiré van der Kruk is diëtist en eigenaar van jouwfoodplan.nl. In het tijdschrift Margriet vertelt ze over eiwitsupplementen, die de laatste tijd erg populair zijn en inmiddels ook in supermarkten verkrijgbaar zijn. Geen noodzaak, [...]
CDED-dieet bij de ziekte van Crohn
Het Crohn's disease exclusie dieet (CDED) kan de darmen bij de ziekte van Crohn tot rust brengen. Bij ongeveer de helft van de patiënten blijkt dit dieet bewezen effectief als behandeling bij opvlammingen. De Maag [...]
Koffie gunstig bij darmkanker
Nederlandse onderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen koffieconsumptie en de kans op een recidief en sterfte bij darmkanker. De optimale hoeveelheid ligt rond 4 kopjes koffie per dag. COLON-studie Het nieuwe onderzoek naar koffie [...]
Bedrust heeft groot effect op insulineresistentie en spieren
De eerste symptomen van insulineresistentie zijn al na 6 dagen volledige bedrust waarneembaar. Verder kan bedrust zorgen voor een snelle afname van spieren en ophoping van vet en glucose in de spieren. Dit blijkt uit [...]
Integrale netwerkaanpak bij eetstoornissen effectief
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in 's-Hertogenbosch heeft het project ”Integrale Netwerkaanpak voor Kinderen met Eetstoornissen” opgezet. De aanpak, waarbij de nadruk ligt op preventieve, ambulante en netwerkgerichte zorgaanpak, blijkt 5 jaar na de implementatie [...]
Recensie: Wat onze darmen ons vertellen
Er zijn al veel boeken geschreven over de belangrijke rol van de darmen bij de gezondheid. Toch is “Wat onze darmen ons vertellen” van de Vlaamse maagdarmspecialist prof. dr. Danny de Looze een aanrader. Dit [...]
Grote variatie in stadium kankerdiagnoses
Binnen de verschillende kankersoorten is er grote variatie in welk stadium de diagnose wordt gesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland. Kanker van slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier wordt meestal in een [...]
Noten dragen bij aan cognitieve gezondheid ouderen
Ouderen die dagelijks 60 gram noten eten, hebben na 4 maanden een beter geheugen en betere doorbloeding van de hersenen, blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+ onder 28 ouderen. Ook zorgt het eten van een dagelijkse [...]
Onderzoek: beoordelingen op ZorgkaartNederland onbetrouwbaar
Het Financieel Dagblad (FD) deed onderzoek naar de beoordelingen op ZorgkaartNederland. Die reviews zijn schaars en de gemiddelde scores liggen extreem hoog. Bovendien blijken de beoordelingen gemakkelijk te manipuleren. Toch gebruiken toezichthouders en zorgverzekeraars deze [...]
Lager risico op parkinson bij hoge inname vitamine E
Mensen die via hun voeding meer vitamine E binnenkrijgen, hebben een lager risico op het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Het slikken van extra vitamine E heeft geen effect op het ontstaan van de [...]
De Dag van de Diëtist: Claudia Tjan
Dit is de dag van Claudia Tjan, diëtist en receptontwikkelaar bij Green Chef. Ze ontwikkelt recepten voor maaltijdboxen, die ook passen bij bepaalde voorkeuren of diëten. Ik ben… Claudia Tjan, diëtist en receptontwikkelaar bij Green [...]
In memoriam: Coby Wijnen
Na een langdurige ziekte is diëtist Coby Wijnen (1952) op 25 januari overleden. Coby, die zelf een spierziekte had, streefde tijdens haar hele carrière naar een betere kwaliteit van zorg voor mensen met een spierziekte. [...]
Plants for joints: promotie diëtist Wendy Walrabenstein
Wendy Walrabenstein, diëtist en onderzoeker, promoveerde op 23 januari bij de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar Plants for joints, een leefstijlprogramma voor mensen met reumatische aandoeningen. Leefstijlprogramma Het onderzoek van Wendy vond plaats [...]
Malnutrition Awareness Scale voor thuiswonende ouderen
Ondervoeding bij ouderen in de thuissituatie vraagt om bewustzijn van het probleem bij de ouderen zelf. Een artikel in Clinical Nutrition beschrijft de ontwikkeling van een Nederlandse vragenlijst: de Malnutrition Awareness Scale (MAS). Deze lijst [...]
NVWA start social media campagne over allergenen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een online campagne gestart om de bewustwording van voedselallergenen te vergroten. Met de 8 weken durende campagne wil de NVWA ondernemers aansporen goede informatie over allergenen te geven. [...]