Nutritional assessment bij kinderen: doen!

Een meisje van 6 dat veel te dik is maar volgens het boekje eet. Of een jongen van 12 die ondanks zijn calorie-inname van bijna 2000 kcal per dag niet goed groeit. Bij dit soort kinderen zet Joanne Olieman, kinderdiëtist in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam, nutritional assessment in om de ruststofwisseling (REE) te meten. Olieman: ‘En dan blijkt dat meisje een 30 procent lagere REE te hebben dan de berekende REE. De jongen bleek een dagelijkse energiebehoefte van ruim 2700 kcal te hebben. Dan snap je opeens waarom het niet goed gaat.’

Meer dan groeicurves

Olieman vertelde in haar presentatie (die mogelijk werd gemaakt door Abbott) welke vormen van nutritional assessment inzetbaar zijn bij kinderen. Ze vindt nutritional assessment belangrijk bij elk kind dat zij in de praktijk ziet. Minimaal worden lengte en gewicht bijgehouden in groeicurves. Maar ook maakt ze vaak gebruik van:

  • indirecte calorimetrie (bijvoorbeeld op de intensieve care, bij failure to thrive, obesitas of bij erfelijk aangeboren afwijkingen)
  • meting van de lichaamssamenstelling (air plethysmografie en/of Bio-elektrische Impedantie Analyse BIA)
  • handknijpkrachtmeting of meten van bovenarm en kuitomtrek

Aan de hand van voorbeelden legde ze uit hoe ze het in de praktijk toepast en zo een advies kan geven dat precies op elk kind is afgestemd. Maar het grote probleem bij nutritional assessment bij kinderen blijven de nog weinig betrouwbare referentiewaarden. Daar moet volgens Olieman hard aan gewerkt worden door meer onderzoek. Wil je de interessante sessie binnenkort terugkijken? Hou dan de website van Abbott in de gaten.

Gepubliceerd op 10 oktober 2021

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.