Meeste contaminanten bij Schijf van Vijf binnen marges

Als je eet volgens de Schijf van Vijf blijft het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marges. Voor acrylamide, arseen en lood is dat echter niet zeker. Dat heeft het RIVM berekend. ‘Dat betekent niet dat het zeker is dat hierdoor negatieve gezondheidseffecten zullen optreden. Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten’, aldus het RIVM. Voor cadmium en verschillende aflatoxines kon geen conclusie worden getrokken door onzekerheid in de berekening.

Chemische stoffen

Contaminanten zijn stoffen die niet bewust aan ons eten zijn toegevoegd, maar er wel in zitten. Dit kan komen doordat de gewassen de stoffen opnemen uit de bodem of de lucht, maar ze kunnen ook tijdens de productie of bereiding ontstaan. Omdat de concentraties van contaminanten in het eten en drinken gemiddeld laag zijn, vormen ze in de meeste gevallen geen gevaar voor de volksgezondheid.

Acrylamide, aflatoxines, arseen, lood en cadmium

Acrylamide krijgen Nederlanders vooral binnen door het eten van andere graanproducten dan brood. Cracotte crackers en knäckebröd blijken relatief veel acrylamide te bevatten en dragen vooral bij kinderen bij aan de totale inname van acrylamide. Bij volwassenen leiden ook het drinken van koffie en het eten van (droog-)geroosterde noten tot een hogere inname van acrylamide. De inname van arseen wordt vooral bepaald door het eten van vis en rijst. Lood en cadmium zitten voornamelijk in fruit, brood en groente. Bronnen van aflatoxines zijn vooral fruit, brood en andere graanproducten.

Gevarieerd eten belangrijk

Veel van de genoemde producten dragen ook bij aan een gezond voedingspatroon en er is niet altijd een alternatief dat vrij is van contaminanten. Het RIVM concludeert daarom: ‘Binnen de Schijf van Vijf zijn er geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten. Gevarieerd eten blijft van belang om de concentraties van contaminanten in voedsel zo laag mogelijk te houden’.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 30 november 2017

Door Marjolein Steur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.