Handige video’s over gedragsverandering

Voor het SO-NUTS project heeft dr. Hanna Zijlstra, diëtist en psycholoog aan de Hogeschool van Amsterdam, een aantal Nederlandstalige video’s ontwikkeld over gedrag. Deze video’s kunnen gebruikt worden om gedragsverandering bij oudere cliënten te ondersteunen. De video’s duren enkele minuten en gaan onder meer over starten met gezonde gewoontes, stoppen met een ongezonde gewoonte en blijvend het gedrag veranderen.

SO-NUTS

Het SO-NUTS project is een Europees project waarbij onder andere Hogeschool van Amsterdam, de Erasmus Universiteit en The European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) betrokken zijn. SO-NUTS staat voor Preventie van obesitas, sarcopenie en Sarcopene Obesitas bij gepensioneerden door digitale, gepersonaliseerde interventies voor gezonde NUTrition (voeding) en fysieke activiteit voor Senioren. SO-NUTS is gestart in 2021 en het project loopt tot en met 2025. Op de website So-nuts.com/nl is ook informatie te vinden over sarcopenie en gezond eten.

Video: Verbeter je leefstijl met kennis van gedragsverandering

De video “Verbeter je leefstijl met kennis van gedragsverandering” van ruim 4 minuten geeft een duidelijke uitleg over de fases van gedragsverandering aan de hand van een casus: Anna, die alle fases doorloopt, van ontkenning, via bewustwording en voorbereiding tot actie en behoud.

Video: Starten met een gezonde gewoonte

Voor het succesvol starten met een nieuwe gezonde gewoonte zijn er volgens Zijlstra 4 stappen nodig:

  1. Maak het zichtbaar
  2. Maar het aantrekkelijk
  3. Maak ket makkelijk
  4. Maak het resultaat fijn

In de video “Starten met een gezonde gewoonte” van circa 3 minuten worden – opnieuw aan de hand van een casus –  deze stappen toegelicht. Paul is, na drukke jaren en een zware baan, net met pensioen gegaan en wil starten met een nieuwe, gezonde gewoonte.

Video: Stoppen met een ongezonde gewoonte

Voor het succesvol stoppen met een ongezonde gewoonte zijn er volgens Zijlstra dezelfde stappen, maar dan andersom:

  1. Maak het onzichtbaar
  2. Maar het onaantrekkelijk
  3. Maak het moeilijk
  4. Maak het “stoppen” fijn

In de circa 5 minuten durende video “Stoppen met een ongezonde gewoonte” wordt dit zichtbaar gemaakt aan de hand van de casus van Marja, die wil stoppen met ongezond snoepen en snacken.

Video: Blijvend je gedrag veranderen

De video “Hoe kan je een gewoonte blijvend veranderen?” legt in ruim 2 minuten uit waarom mensen vaak na een tijdje toch weer terugvallen in oude gewoontes. En dat het juist op momenten van stress extra moeilijk is om de gezonde keuze te maken. Ook komt aan bod hoe je wél blijvend een gewoonte kunt veranderen.

Bron: SO-NUTS

Gepubliceerd op 5 juli 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.