Gebruik van zoutvervanger halveert kans op hypertensie

Het vervangen van gewoon zout door zout dat bestaat uit een mix van KCl en NaCl leidt tot een kleine daling van de bloeddruk en een halvering van het risico op hypertensie. Op bevolkingsniveau kan dit een strategie zijn om hart- en vaatziekten te verminderen. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Medicine, na een studie onder ruim 2.000 Peruanen.

Real-life onderzoek

De onderzoekers gaven de deelnemers aan het onderzoek zout dat bestond uit 75 procent NaCl and 25 procent KCl. Jodium en fluor werden toegevoegd aan dit mengsel, volgens de Peruaanse regelgeving. Bij alle deelnemers werd het gewone zout (100 procent NaCl) gratis ingewisseld voor de zoutvervanger. Mensen werden gestimuleerd dit thuis te gebruiken bij het bereiden van eten. Ook bij kleine winkels, bakkerijen, maaltijdvoorzieningen, straatverkopers en restaurants werd het zout vervangen.

Regio in Peru

In totaal deden er 2.376 mensen mee, verdeeld over 6 dorpen in Tumbes, Peru. In deze regio heeft ruim 2 op de 3 mensen overgewicht of obesitas en 19 procent van de mensen een te hoge bloeddruk.

Effect op bloeddruk

Analyse van de resultaten liet een gemiddelde afname van de systolische bloeddruk zien van 1,29 mm Hg en van de diastolische bloeddruk van 0,76 mm Hg. Bij mensen die aan het begin van de studie hypertensie (140/90 mmHg) hadden, was de verbetering van de systolische bloeddruk iets groter (respectievelijk 1,92 en 1,18 mmHg), evenals bij 60-plussers (respectievelijk 2,17 en 1,18 mmHg). Daarnaast nam het risico op het ontwikkelen van hypertensie sterk af. Mensen die aan het begin van de studie geen hoge bloeddruk hadden, liepen een 51 procent lagere risico om hypertensie te ontwikkelen.

Kleine veranderingen, grote gevolgen

‘De veranderingen in bloeddruk lijken klein, maar kunnen op bevolkingsniveau grote gevolgen hebben’, schrijven de auteurs. ‘In eerdere onderzoeken is aangetoond dat iedere 2 mmHg afname van de systolische bloeddruk het risico op overlijden aan een CVA of een cardiovasculaire aandoening vermindert met respectievelijk 10 en 7 procent. Dit laat zien dat kleine verlagingen van de bloeddruk grote winst opleveren voor de volksgezondheid. De grootste uitdaging tot nu toe was om het vervangende zout te implementeren in de praktijk. Onze studie laat zien dat dit mogelijk is.’

Bron: Nature Medicine

Gepubliceerd op 25 februari 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Joh Hart 26 februari 2020 at 14:15 - Reply

    Dr Malcolm Kendrick zegt:
    “Zou het zo kunnen zijn dat hart en vaat ziekten de bloeddruk verhogen?”
    Dus niet andersom zoals wij moeten denken!
    https://drmalcolmkendrick.org/2018/11/01/what-causes-heart-disease-part-58-blood-pressure/

    • Beroep: -Selecteer beroep-
    • Indien anders: Verpleegkundige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.