Behandeltijd door diëtist met 10 procent gedaald

De gemiddelde behandeltijd van eerstelijns diëtisten is in 2019 met circa 10 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Andere opvallende bevinding: nog geen 10 procent van de declaraties betrof ketenzorg.

Aantal consulten

In 2019 hebben cliënten gemiddeld 3 consulten met de diëtist per kalenderjaar. Dit aantal is stabiel sinds 2015. De gemiddelde behandeltijd is in 2019 voor het eerst iets minder dan 2 uur per patiënt per jaar (om precies te zijn: 112 minuten). Dit is een daling van circa 10 procent ten opzichte van 2018 (toen was het 125 minuten). In de behandeltijd is zowel de directe als indirecte tijd meegenomen. Overigens komt de gemiddelde behandeltijd per patiënt in een kalenderjaar niet direct overeen met de totale behandeltijd van een patiënt. Zo zijn er patiënten, bij wie de behandeling het jaar ervoor is gestart, die in 2019 een afrondend consult hadden of bij wie de behandeling in 2020 werd voortgezet. De totale behandeltijd van patiënten is niet uit de Nivel-cijfers te halen.

Weinig ketenzorg

In 2019 was ruim de helft van alle declaraties voor een individuele zitting reguliere diëtetiek. Slechts 8 procent van de declaraties ging om individuele zitting multidisciplinaire ketenzorg (voor diabetes mellitus, COPD of cardiovasculair risicomanagement). Bijna 15 procent van de declaraties betrof screening, intake of onderzoek en ruim 10 procent ging om een individueel dieetvoorschrift. Van de declaraties betrof 5 procent een telefonische zitting.

Lichte stijging aantal 65-plussers

Ruim 1 op de 3 cliënten van eerstelijns diëtisten is 65 jaar of ouder. Het aandeel 65-plussers is in 4 jaar tijd gestegen van 31 naar 35 procent. Van de cliënten is tweederde vrouw en de gemiddelde leeftijd is 54 jaar. Bijna 9 procent van de cliënten is jonger dan 18 jaar. De meeste cliënten (95 procent) komen bij de diëtist met een verwijzing, voornamelijk van de huisarts. Slechts 5 procent van de cliënten maakte in 2019 gebruik van de Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD).

Vooral overgewicht en diabetes

Circa de helft van de cliënten bij de eerstelijns diëtist bestond in 2019 uit volwassenen die behandeld werden voor overgewicht of obesitas. Het merendeel van deze cliënten had bij aanvang van de behandeling obesitas: de gemiddelde BMI is 33. Een andere grote patiëntengroep bestaat uit cliënten met diabetes type 2. De top 15 van aandoeningen (met overgewicht onderverdeeld in verschillende BMI-klassen):

  1. Diabetes type 2 (20 procent)
  2. Obesitas klasse 1 (BMI 30-35) (19 procent)
  3. Overgewicht (BMI 25-30) (15 procent)
  4. Hypercholesterolemie (12 procent)
  5. Onbedoeld gewichtsverlies (10 procent)
  6. Obesitas klasse 2 (BMI 35–40) (8 procent)
  7. Hypertensie (8 procent)
  8. Ondervoeding (6 procent)
  9. Obesitas klasse 3 (BMI 40 of hoger) (5 procent)
  10. Prikkelbare darmsyndroom/spastische colon (5 procent)
  11. Overgewicht bij kinderen (4 procent)
  12. Overige aandoeningen (3 procent)
  13. COPD (3 procent)
  14. Bariatrische chirurgie (2 procent)
  15. Oncologie (2 procent)

Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn

De cijfers over diëtetiek uit het rapport Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn zijn gebaseerd op gegevens van 73.226 cliënten die in 2019 zijn behandeld door in totaal 294 diëtisten. Deze diëtisten zijn werkzaam bij in totaal 115 praktijken en 5 zorginstellingen verspreid over heel Nederland. In totaal zijn er 1.257 eerstelijns diëtisten ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Bron: Nivel

Gepubliceerd op 14 december 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Liesbeth 5 januari 2021 at 14:57 - Reply

    Deze cijfers zijn over 2019 en in dat jaar is de indirecte tijd vervallen en naar individueel dieetvoorschrift overgezet. Wij declareerden standaard 30 extra minuten bij een intake en nu is dat voor individueel dieetvoorschrift veel vaker maar 15 minuten. Dat scheelt ook veel tijd! En wellicht is dat bij veel meer praktijken zo! Dus ja, wij behandelen ook al snel 15 minuten minder daardoor, want het is niet persee zo dat je die 15 minuten later nog aan behandeling geeft (het is precies dat gemiddelde van 13 minuten minder behandeling). Zeker niet bij de mensen die maar 1 of 2x komen. En die cijfers van ketenzorg lijken mij inderdaad niet te kloppen, in mijn praktijk is dat al 30%.

    • Beroep: Diëtist
  2. Angela Severs 16 december 2020 at 10:51 - Reply

    @Saskia en Karen: Dank voor jullie aanvullingen. Als de NVD ons een reactie op het Nivel-rapport stuurt, dan zullen we daar uiteraard aandacht aan besteden op Nieuws voor diëtisten!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  3. Karen 16 december 2020 at 09:43 - Reply

    De ketenzorgcijfers zijn ook onjuist. De registratie in de ketenzorgsystemen is niet meegenomen en geeft daarom een vertekend beeld. We weten allemaal uit de praktijk dat de ketenzorg een substantieel onderdeel is van je tijd. Dit ligt tussen de 45% en de 80% van je consulttijd. Dit is niet terug te vinden in de Niveldata. Er wordt aan gewerkt om dit duidelijker te krijgen.

    • Beroep: Diëtist
    • Sara 16 december 2020 at 09:47

      Helemaal eens. Volgens mij registreert Nivel alleen de 6300 codes (dus ketenzorg buiten contracten om) en dat is inderdaad maar een klein deel. De gewone ketenzorg wordt als 6000 geregistreerd en kan je dus niet onderscheiden. En is inderdaad een veel groter deel van de zorg.

      • Beroep: Diëtist
  4. Saskia van Os 16 december 2020 at 09:08 - Reply

    Oke fijn deze kanttekening maar de verzekeraars zullen dit anders blijven lezen en zien vooral die 10% daling en minder dan 2 uur zorg per jaar en dat staat er nog steeds….. En ik denk dat geen enkele 1e lijns dietist zie hierin herkent dus dat is heel reemd… De NVD gaat werk maken van de berekening en publicaties van de resultaten want dit is elke jaar weer een bron van stress door de ongenuanceerdheid en pertinente interpretatie fouten.

    • Beroep: Diëtist
  5. Saskia van Os 16 december 2020 at 08:09 - Reply

    Deze cijfers kloppen niet, zie nieuwsbrief NVD hierover. De rekensystematiek van Nivel houdt bv geen rekening met niet/onjuist ingevulde registraties en worden de instromers van nov/dec ook meegeteld wat een vertekend beeld geeft tav aantal consulten/zorgtijd omdat zelden in die 1-2 maanden de 3 uur zorgtijd wordt opgemaakt. Ik zou het prettig vinden als jullie die voetnoot uit de nieuwsbrief van de NVD hierover ook publiceerde want deze conclusies gaan anders weer een eigen leven leiden en worden opgepikt door de zorgverzekeraars en VWS die dan weer concluderen dat we best wel met 2 uur pj toekunnen. Zo’n artikel zonder enige kanttekening helpt ons niet !

    • Beroep: Diëtist
    • Angela Severs 16 december 2020 at 08:56

      Goed punt Saskia. We hebben de volgende kanttekening in het bericht opgenomen: Overigens komt de gemiddelde behandeltijd per patiënt in een kalenderjaar niet direct overeen met de totale behandeltijd van een patiënt. Zo zijn er patiënten, bij wie de behandeling het jaar ervoor is gestart, die in 2019 een afrondend consult hadden of bij wie de behandeling in 2020 werd voortgezet. De totale behandeltijd van patiënten is niet uit de Nivel-cijfers te halen. 

      • Beroep: Anders
      • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.