Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Congresverslag: multidisciplinaire aanpak obesitas
Obesitas vraagt om een intensieve multidisciplinaire aanpak. Tijdens het Nationaal Obesitas Congres, dat op 8 maart in Amersfoort gehouden werd, kwam een diverse groep van betrokkenen bij obesitaszorg samen. Het programma belichtte verschillende behandelstrategieën. Behandeling [...]
Diëtistenopleidingen doen oproep voor stageplekken
Alle diëtistenopleidingen merken dat het moeilijk is om stageplekken in te vullen. Ze doen daarom gezamenlijk een oproep voor stageplekken voor het studiejaar 2024-2025, van september tot medio januari (20 weken). Heb je interesse in [...]
Gezonde en duurzame eetomgeving in steeds meer zorginstellingen
Gezonder en duurzamer eten in de zorg? Het kan! Dat werd duidelijk tijdens het 5e landelijk congres “Goede Voeding in de Zorg”, dat Alliantie Voeding in de Zorg op 5 maart 2024 in Ede organiseerde. [...]
De 5 beste diëtistenpraktijken
ZorgkaartNederland heeft de best gewaardeerde zorgorganisaties voor het 5e jaar op rij bekend gemaakt. Voor het eerst zijn dit jaar ook diëtistenpraktijken meegenomen. De top 5 van diëtistenpraktijken scoorde het hoogst op bejegening, informatievoorziening en [...]
1 op 4 hoofdmaaltijden is vegetarisch
Vorig jaar was een kwart van alle hoofdmaaltijden in Nederland vegetarisch, 63 procent was met vlees en 12 procent met vis. De meeste Nederlanders kozen 1 of 2 dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd; [...]
Nieuwe biomarker voor jicht
Jicht die niet goed wordt behandeld kan ook gezondheidsschade geven tussen de acute aanvallen door. Radboudumc en Université Paris Cité ontdekten een nieuwe biomarker waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen goed is te volgen. Mogelijk is gezondheidsschade hierdoor [...]
De Dag van de Diëtist: Loes Veenje-Smits
Dit is de dag van Loes Veenje-Smits. Loes is kinderdiëtist bij het in ARFID gespecialiseerde behandelcentrum SeysCentra in Malden. Hier is ze ook betrokken bij het expertisecentrum, waarvoor ze scholingen organiseert over ARFID. Kennis verspreiden doet [...]
Obesitas verdrievoudigd in ruim 40 jaar
In 2023 had 16 procent van de Nederlandse bevolking van 20 jaar of ouder obesitas. Dat is ruim 3 keer zoveel als begin jaren 80, toen 5 procent obesitas had. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor [...]
Voeding belangrijk in behandeling sarcopene obesitas
Sarcopene obesitas wordt gekenmerkt door afname van spiermassa en spierfunctie bij ouderen, in combinatie met een te hoog lichaamsgewicht en verhoogde vetmassa. In het wetenschappelijk tijdschrift Nature reviews endocrinology is in februari een overzichtsartikel verschenen [...]
Eetlust tijdens kindertijd indicator voor eetstoornissymptomen
Een grotere eetlust in de vroege kindertijd kan verband houden met een verhoogd risico op het ontwikkelen van eetstoornissymptomen bij jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met University College [...]
Factsheet over diabetes bij beperkte gezondheidsvaardigheden
Diabetes type 2 komt vaker voor bij mensen met een lager opleidingsniveau en/of een migratieachtergrond. Veel van hen hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Expertisecentrum Pharos ontwikkelde een factsheet [...]
Diëtist in het nieuws: Pieter Brughmans
Diëtist Pieter Brughmans heeft een praktijk in Leuven in België en volgde in het verleden onze mediatraining. Sindsdien wordt hij regelmatig als deskundige geïnterviewd door de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws (HLN.be). In zijn laatste [...]
NTvG beantwoordt vragen over onbedoeld gewichtsverlies
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van onbedoeld gewichtsverlies? En wat zijn indicaties voor verwijzing naar een diëtist en het voorschrijven van bijvoeding? Diëtisten Herma ten Have en Ukie Harkema beantwoorden samen met 3 artsen [...]
Diëtisten nierziekten onderzoeken effect voeding- en beweeginterventie
Nierpatiënten hebben vaak een kwetsbare voedingstoestand, die verder verslechtert naarmate de ziekte progressief wordt. Om de voedings- en beweegzorg te verbeteren, verenigden een groep van onderzoekers van Diëtisten Nierziekten Nederland en de HvA Urban Vitality / MiB Research zich in [...]
Suggesties helpen gezonder kiezen in online supermarkt
Consumenten zijn meer geneigd om gezondere keuzes te maken wanneer ze op een niet-opdringerige manier worden geconfronteerd met alternatieven. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University naar het effect van het tonen van gezondere alternatieven [...]
Positief effect op brein na maagverkleining
Na een maagverkleining tonen MRI-scans een betere doorbloeding in delen van de hersenen die betrokken zijn bij leren en geheugen. Dit effect is na 2 jaar nog steeds zichtbaar, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. [...]