Minder cognitieve achteruitgang bij bepaalde voedingsmiddelen

Consumptie van bepaalde voedingsmiddelen gaat gepaard met minder cognitieve achteruitgang. Dat is te concluderen uit een Europees onderzoek onder 842 65-plussers uit Frankrijk, die gedurende 12 jaar zijn gevolgd. Gunstig voor de cognitie lijken koffie, groene thee, cacao, rode wijn, paddenstoelen en verschillende fruitsoorten, terwijl kunstmatige zoetstoffen ongunstig lijken.

Metabolomics

In het onderzoek is gekeken naar de relatie tussen het metabolisme van voedingsstoffen en cognitieve achteruitgang. Dit is gedaan met een relatief nieuwe techniek, ook wel metabolomics genoemd. Hierbij zijn alle stofwisselingsproducten (metabolieten) geanalyseerd in het bloed van de deelnemers. Deze stofwisselingsproducten zijn afkomstig van geconsumeerde voedingsmiddelen of van microbiële activiteit van darmbacteriën.

Polyfenolen

Uit de analyse blijkt dat bepaalde metabolieten verband houden met cognitieve achteruitgang en dementie. Sommige metabolieten lijken daarbij beschermend te werken. Dat was het geval voor metabolieten afkomstig van cacao, koffie, paddenstoelen en rode wijn. Ook metabolieten afkomstig van de microbiële omzetting van polyfenolen in de darmen lijken gunstig. Polyfenolen zitten vooral in appels, groene thee, bosbessen, sinaasappels, granaatappel en cacao.

Zoetstoffen

Volgens de onderzoekers hielden metabolieten afkomstig van kunstmatige zoetstoffen als sacharine en acesulfaam-K juist verband met een grotere cognitieve achteruitgang. De onderzoekers concluderen dat een hoge consumptie van fruit, groenten en plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen mogelijk cognitieve achteruitgang kunnen vertragen bij het ouder worden.

Bronnen: Universiteit van Barcelona en Molecular Nutrition & Food Research

Gepubliceerd op 16 december 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.