Ik ben diëtist en… kok

Dit is de achtste aflevering in de serie: “Ik ben diëtist en …”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

In deze aflevering is Annelie Theunisse aan het woord. Zij is diëtist en kok. Haar praktijk “Uniek & Smaakvol” heeft vestigingen in Berkel-Enschot, Tilburg en Den Bosch.

Ik ben diëtist en…

‘Kok. Als kind kookte ik al graag uit kinderkookboeken. Ook toen ik op de middelbare school zat, stond ik graag in de keuken en had ik een bijbaantje als afwasser. Het was voor mij dan ook een logische stap om na mijn middelbare school naar de koksopleiding te gaan. Ik heb eerst de opleiding tot basiskok gevolgd. Dan leer je echt de basis zoals snijtechnieken. Hierna volgde ik 2 jaar de opleiding tot zelfstandig werkende kok en mocht ik nog meer in de keuken staan, aan de “warme kant”. En tot slot heb ik nog 1 jaar de opleiding tot leidinggevende kok gevolgd zodat ik ook stagiaires mocht begeleiden. Tijdens mijn koksopleiding heb ik verschillende stageplekken in de horeca gehad waar ik met veel plezier heb geleerd en gewerkt, maar tijdens mijn laatste jaar vroeg ik me wel af of ik de rest van mijn leven als kok wilde werken. Ik ben daarom Voeding en Diëtetiek gaan studeren zodat ik beide beroepen kon combineren. Ik wilde alles wat ik wist over voeding in een gezond jasje steken. Tijdens mijn studie Voeding en Diëtetiek ben ik wel in een restaurant blijven werken om mijn kookskills op peil te houden. En wat ik leerde tijdens de opleiding Voeding en Diëtetiek kon ik meteen in de praktijk brengen als er bijvoorbeeld gasten waren met een bepaalde intolerantie of allergie. Mijn kennis over het aanpassen van voedingen voelde echt als een toegevoegde waarde.’

Deze combinatie brengt mij:

‘Naast voedingsadviezen kan ik ook echt veel recepten en tips voor gerechten geven. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is vaak lastig voor een cliënt. Ik geef heel veel concrete adviezen en denk tijdens gesprekken veel met cliënten mee. Geeft iemand bijvoorbeeld aan zalm lekker te vinden maar heeft die persoon geen idee hoe het klaar te maken, dan bespreek ik technieken als bereiden in de oven en in de pan, op de barbecue en wat je kunt met een blikje zalm. Mensen die mijn spreekuur bezoeken weten dat ik ook kok ben en waarderen dat en vinden het leuk. Ik geef ze na de intake ook altijd mijn eigen receptenbundel mee. Hierin staat recepten die eigenlijk voor iedereen gezond zijn, een verantwoorde insteek hebben en ik denk dat er voor ieder wat wils bij zit. Zo staan er recepten in voor een gezonde salade, een wrap, bananenpannenkoekjes en zelfgemaakte pesto. Ik werk met weinig zout en veel kruiden en specerijen. Mensen zijn vaak ook heel verrast dat je met ui, knoflook, courgette, bouillon en een staafmixer in no time al een gezonde soep voor de lunch hebt.
Ook op Instagram, Facebook en YouTube ben ik actief. Ik deel er bijvoorbeeld foto’s van gerechtjes die ik gemaakt heb, ik bespreek er feiten en fabels, plaats er een foto met als titel “Raad het gerecht” en plaats leuke posts door, zoals van een cliënt die een ontbijt had gepimpt.
Tot voor kort werkte ik ook bij een andere diëtistenpraktijk als ZZP’er, onder andere om gesprekstechnieken op te kunnen bouwen en werkervaring als diëtist op te doen. Maar nu ben ik er klaar voor om mijn eigen praktijk Uniek & Smaakvol verder uit te breiden en meer met koken te gaan doen. Zo wil ik kookworkshops gaan geven en een echt kookboek gaan maken.’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Maak je adviezen praktisch. Maak de vertaalslag van de theorie naar de praktijk door bijvoorbeeld recepten te delen. Geef praktische tips voor bijvoorbeeld het toevoegen van peulvruchten of noten aan gerechten, maak video’s waarin cliënten zien wat ze met producten kunnen of organiseer kookworkshops. Het leuke van kookworkshops is dat je niet alleen tegenover elkaar aan een bureau zit. Door de andere setting ontstaat er ook een andere dynamiek en is er voor cliënten meer variatie in de manier waarop ze adviezen krijgen. En zo is er altijd wel een manier die bij je cliënt past.’

Gepubliceerd op 4 augustus 2020

Door Christel Vondermans

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.