Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Nieuwe leerstoelhouder Nutrition, Metabolism and Genomics
Wageningen University & Research heeft Lydia Afman aangesteld als professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Met haar brede perspectief op het gebied van voeding [...]
Award voor onderzoek naar vitamine K tegen artrose
Kunnen hoge doseringen vitamine K artrose in de gewrichten stoppen of verminderen? Dat gaat wetenschapper dr. Cindy Boer van Erasmusmc onderzoeken. ReumaNederland heeft haar een Junior Talent Award van bijna 350.000 euro toegekend voor dit [...]
Nieuwe suikertaks voor dranken in de maak
Per 1 januari 2024 is de verbruiksbelasting op alle alcoholvrije dranken, ongeacht het suikergehalte, verhoogd. Nu overweegt de overheid om deze belasting toch af te gaan stemmen op het suikergehalte. In een internetconsultatie kunnen burgers, [...]
Veel ouderen dragen slecht zittend kunstgebit
Tandprothetici constateren dat veel Nederlandse ouderen te lang blijven rondlopen met een verouderd kunstgebit. Dit kan pijn en kauwproblemen veroorzaken, waardoor eten niet meer goed gaat. De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) moedigt daarom mensen [...]
Diëtist promoveert op voedingstoestand en dieetinterventies bij nierziekte
Diëtist-onderzoeker Wesley Visser van Erasmus MC promoveerde 9 april op zijn onderzoek “Voedingstoestand en dieetinterventies bij patiënten met chronische nierschade of nierfalen”. Hij ontdekte onder meer dat de eiwitbehoefte van nierpatiënten het best berekend kan [...]
Kleurwijzer voor minder acrylamide in eierkoeken
Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) heeft een kleurwijzer ontwikkeld voor eierkoeken. Hiermee kunnen bakkers eenvoudig zien hoeveel acrylamide er in eierkoeken zit. Het acrylamidegehalte kan verlaagd worden door eierkoeken lichter af te bakken, wat mogelijk [...]
Hoge prevalentie sarcopene obesitas bij ouderen vraagt om screening
Tijdige screening op spierfunctie kan helpen sarcopenie en met name sarcopene obesitas bij ouderen vroegtijdig te diagnosticeren. Dit is nodig omdat ouderen met sacropenie een hoger risico hebben op overlijden, zeker als er ook sprake [...]
Meer aandacht nodig voor functionele buikpijn bij kinderen
Functionele buikpijn komt voor bij 10 tot 20 procent van de schoolgaande kinderen. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en is de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim wereldwijd. ESPGHAN, de Europese vereniging voor [...]
Kennis over zuivel en plantaardige vervangers schiet tekort
Bijna iedereen in Nederland eet en drinkt zuivel, maar vaak weet men niet waarom zuivel gezond is. Ook denken veel mensen dat de voedingswaarde van alle plantaardige zuivelvervangers hetzelfde is. Dat blijkt uit onderzoek onder [...]
Recensie: Verdikkeme!
Een eetbaar boek over ondergewicht: je moet maar op het idee komen. En dat is precies wat ervaringsdeskundige Kris de Prins deed. Met “Verdikkeme!” wil hij meer aandacht en begrip kweken voor ondergewicht, een onderschat [...]
Onderzoek naar ijzertekort bij IBD
Eén op de 5 poliklinische patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD) heeft bloedarmoede, vaak als gevolg van ijzertekort. Dit ontdekte arts-onderzoeker Roberta Loveikyte die op 17 april promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze pleit voor [...]
Kinderobesitas is een groeiend probleem
Zowel het aantal volwassenen als kinderen met obesitas stijgt. Prof. dr. Erica van den Akker waarschuwt voor de dreigende crisis in de gezondheidszorg als gevolg hiervan. Ze pleit voor preventie, vroegtijdige interventie en toegang tot [...]
1 op 7 Nederlanders ervaart vorm van voedselnood
Van de Nederlanders heeft 14 procent niet voldoende te eten en/of niet voldoende gezond of gevarieerd te eten. Een deel van hen heeft behoefte aan voedselhulp, maar krijgt dit niet. Dit blijkt uit onderzoek in [...]
Onderzoek naar alcoholproductie in darmen bij overgewicht
De micro-organismen in de darmen van veel mensen met overgewicht maken in verhoogde mate alcohol, wat leidt tot leververvetting. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een prestigieuze beurs ontvangen om onderzoek te doen naar de [...]
Reuk- en smaakveranderingen bij kinderen met kanker
Diëtist en gezondheidswetenschapper Mirjam van den Brink promoveerde op 12 april aan Universiteit Maastricht op onderzoek naar reuk- en smaakveranderingen bij kinderen met kanker. Tot wel 60 procent van de kinderen met kanker blijkt er [...]
Anna Ziekenhuis start thuismonitoring bij diabetes
Het Anna Ziekenhuis in Eindhoven en Geldrop start met het via telemonitoring meten van bloedglucosewaarden bij mensen met diabetes type 1. Hierdoor krijgen patiënten meer inzicht in hun ziekte en kan behandeling eerder en beter [...]