‘Goed kunnen koken hoort er gewoon bij als je diëtist bent’

Lang geleden is ze opgeleid als diëtist, voor haar de meest logische beroepskeuze. Maar Marion Pluimes is óók docent aan de Groene Kookacademie en bij Sonnevelt opleidingen en óók chefkok en eigenaar van restaurant LOFF in Breda. Voor Marion komt alles rondom voeding samen in de keuken. En daarbij staat haar liefde voor natuurvoeding voorop.

Wat doe jij veel!
‘Ja, ik heb het druk. Geen idee eigenlijk hoe ik alles combineer. Ik weet gewoon niets leuker dan praten over eten, eten maken én het opeten. Het geheel klopt dus: van theorie tot praktijk, van docent tot zelf doen, alles komt samen. Het stroomt en dan gaat het met gemak.’

Wat is de Groene Kookacademie?
De Groene Kookacademie biedt de opleiding “De Natuurkeuken”, waarin je leert werken met natuurlijke, volwaardige biologische producten. Ook maak je gebak van volkoren granen en natuurlijke zoetmiddelen. Voor diëtisten is dit een mooie opleiding als je je praktische kennis en vaardigheden echt wilt verdiepen. Je leert meteen om kookworkshops en kookdemonstraties te geven. Na deze opleiding heb je zoveel kennis dat je zonder recept kunt koken, puur op basis van je productkennis, zintuigen en kooktechnieken.’

En wat doe je dan bij Sonnevelt?
‘Bij Sonnevelt opleidingen ben ik docent aan de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur. Daar geef ik dus meer de theorie-kant van voeding. Dat vind ik ook erg leuk, daar komt mijn kennis als diëtist tot zijn recht. Eigenlijk ben ik al sinds mijn 12e bezig met natuurvoeding. Geen idee waar het vandaag komt, ik heb het niet van huis uit meegekregen, maar ik maakte me toen al erg druk om plastic verpakkingen en nodeloze toevoegingen. Toen ik 16 was, kwam de eerste natuurvoedingswinkel bij mij in de buurt en daar was ik niet weg te slaan. Mijn eerste baantjes waren in de grootkeuken en horeca. En toen volgde ik dus de opleiding Voeding en Diëtetiek. Ik ben nog altijd blij dat ik die heb gedaan, zó interessant is voeding!’

Een eigen restaurant, dat is de kroon op je werk?
‘Ik ben hier gewoon op een natuurlijke manier naar toe gegroeid, zo voelt het. Sinds ongeveer een jaar ben ik chef en eigenaar van restaurant LOFF in Breda. We koken helemaal op mijn eigen manier: 100% biologisch, vegetarisch en veganistisch, met pure ingrediënten en véél smaak. Het grappige is dat ik niet eens officieel kok ben, ik ben autodidact. Maar kom maar eens eten, dan weet je wel of ik een echte chef ben.’

Voel je jezelf nog diëtist?
‘Jazeker! Het staat centraal in mijn werk en de manier waarop ik leef. Ik adviseer dan wel geen patiënten, maar ik let altijd op voedingswaarde, dat is een soort tweede natuur. Ik zal ook nooit technieken gebruiken die de voedingswaarde van producten teniet doen. Je zou dagelijks in mijn restaurant kunnen eten en dan compleet goed gevoed zijn. Ook mensen met een allergie kunnen bij ons terecht, ik ga altijd uit van wat wél kan in plaats van wat niet kan. Ik heb respect voor de producten waarmee ik kook, en mijn medewerkers ook. Zo maken we onze eigen kombucha, een gefermenteerde drank, en dat is dus echt als een baby die we goed verzorgen. Liefde voor eten, dat is de basis.’

Wat vind je van de culinaire kennis van diëtisten?
‘Mag ik eerlijk zijn? Die valt best wel eens tegen. Ik zie dat diëtisten op zich wel goed zijn in het samenstellen van maaltijden, maar zelf koken en recepten bedenken is toch vaak lastig. Productkennis verdient ook nog de nodige aandacht. Goed kunnen koken hoort er volgens mij gewoon bij als je diëtist bent. Je patiënt heeft niks aan eiwitten, mineralen of koolhydraten. Uiteindelijk gaat het erom wat er op je bord ligt en wat je in je mond stopt, toch?’

Gepubliceerd op 11 december 2017

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.