Hoe moet dat nou met al die mensen met diabetes?
De directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) schreef in februari op LinkedIn dat voeding bij diabetes type 1 en 2 maatwerk is, en dat daar altijd een gepersonaliseerde dieetbehandeling bij hoort. Ze schreef: [...]
Omdenken voor diëtisten
Omdenken is de kunst van het kijken naar de werkelijkheid zoals die is, en dan onderzoeken wat je daarmee kunt doen. En dat is ook heel handig in de diëtetiek! Omdenken betekent het loslaten van [...]
Best gelezen columns van Karine
Altijd hoog in bereikcijfers van Nieuws voor diëtisten zijn de columns van Karine Hoenderdos. Met rake woorden weet ze altijd weer te prikkelen, mensen wakker te schudden en reacties op te roepen. De 3 best [...]
Minder braaf, meer geld
Vrijgevestigde diëtisten worden voortdurend geplaagd door allerlei regels, formulieren, dreigende brieven, raadselachtige voorschriften en uitzonderingen van zorgverzekeraars. Voor het indienen van de declaraties moet je precisie, engelengeduld en een uitstekend incasseringsvermogen hebben. Na het indienen [...]
Bestaat de diëtist nog in 2030?
Is er een toekomst voor de diëtist? Gekke vraag, Karine. Je bent notabene net terug van de Diëtistendagen, waar 900 diëtisten vol overtuiging hun vak vierden en hun kennis deelden. Wat was dat tof! En [...]
Poen, Pret, Prestige
Er is een eenvoudige formule die mijn collega’s en ik al ruim 20 jaar gebruiken om te beoordelen of we opdrachten wel of niet aannemen. Het is de formule van de 3 P’s: Poen, Pret [...]
Laten we het moeilijker maken
Van calcium worden je botten sterk. Van zout krijg je een hoge bloeddruk. Je hersenen hebben suiker nodig. Verzadigd vet is fout. Met gezond eten krijgt iedereen genoeg vitamines en mineralen binnen. Vijf voorbeelden van [...]
Alles van waarde
Ik had rijk kunnen zijn. Als ik 20 jaar geleden was begonnen met beleggen. Als ik geen kinderen had gekregen. Als ik was blijven samenwonen. Als ik geen diëtist of journalist was geworden. Allemaal niet [...]
We moeten niet meewerken aan laf gepolder
‘Het voedselsysteem moet op de schop’. Dat zei prof. Jaap Seidell tegen mij in de podcast Gezond Gesprek. Ik ken deze hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam als een vriendelijke en wijze [...]
Ook voor de tweede lijn
‘Is die mediatraining van jullie ook geschikt voor diëtisten in de tweede lijn?’, vroeg iemand me op Facebook. ‘Natuurlijk!’, was mijn antwoord. Maar die vraag zette me wel aan het denken. Hoe zit het met [...]
Hoera voor een ander
Hoe vaak juich jij voor mede-diëtisten? Lees je bijvoorbeeld wel eens een blog van een collega, en schrijf je er dan iets aardigs onder? Feliciteer je een diëtist met een nieuwe baan, ook als het [...]