Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Gezondere voedingskeuzes door afslankmedicatie
Gewichtsreducerende medicatie als Ozempic®, Wegovy® en Mounjaro® worden steeds populairder om gewicht te verliezen. Uit Amerikaans onderzoek onder bijna 2.000 mensen blijkt deze GLP-1 medicatie niet alleen de eetlust remt, maar ook positief effect heeft op [...]
Gezond Leven Vandaag tegen misinformatie over voeding
Van afslankthee tot ultrabewerkt eten: de sociale media overspoelen jongeren met misleidende en soms ronduit gevaarlijke informatie over gezondheid. Om betrouwbare informatie toegankelijk te maken, lanceren het Voedingscentrum en Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) het nieuwe [...]
Animatievideo over netwerkaanpak van obesitas
Het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) heeft een animatievideo gemaakt over de netwerkaanpak van obesitas in Nederland. In 2 minuten wordt de organisatie van sluitende zorg en ondersteuning op lokaal of regionaal niveau uitgelegd. Ook komt [...]
Jubilerende diëtist in actie voor goed doel
Joke van Scheers is binnenkort 50 jaar werkzaam als diëtist en dat wil ze niet zomaar voorbij laten gaan. Ze is daarom een inzamelingsactie gestart voor “Save the Children”. Zelf doneert ze een deel van [...]
Nieuwe voedingsnormen voor zuigelingen en kinderen
Voor 18 vitamines en mineralen heeft de Gezondheidsraad nieuwe voedingsnormen voor zuigelingen en kinderen opgesteld. De raad heeft daarbij vrijwel in alle gevallen de werkwijze van de Europese voedselautoriteit EFSA overgenomen. Dit leidt tot zowel [...]
Nederlands onderzoek naar voeding tijdens de overgang
Het Radboudumc, het Erasmus MC en de Hartstichting zijn het MENOFOOD-project gestart. Dit is een grootschalig onderzoek naar feiten en fabels over voeding tijdens de overgang en de impact op de hartgezondheid van vrouwen. De [...]
Eerste commentaarronde voor Richtlijnen goede voeding 2025
De Gezondheidsraad heeft conceptversies gepubliceerd van achtergronddocumenten over de gezondheids- en milieu-effecten van voedingsbronnen van eiwit. Deze achtergronddocumenten vormen de basis voor de adviezen over eiwitbronnen in de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2025. Voor experts [...]
Gratis IDDSI-waaier
Logopedisten en diëtisten van zorgorganisatie Alliade in Friesland hebben een IDDSI-waaier ontwikkeld. Hierin staat voor elk IDDSI-level een korte, concrete beschrijving van de dikte en structuur, voorbeelden van eten en drinken dat aan het IDDSI-level [...]
LeeftijlLab podcast over de huisarts en obesitasmedicatie
De LeefstijlLab podcast informeert over gezondheid, leefstijl en gedragsverandering. Host dr. Roel Hermans vertaalt, in gesprek met wetenschappers en leefstijlprofessionals, op een laagdrempelige manier de wetenschap naar de praktijk. In de meest recente aflevering deelt [...]
Gezonde voeding op middelbare leeftijd gelinkt aan gezond oud worden
Mensen die op middelbare leeftijd een gezonde voeding consumeren, hebben een grotere kans op gezond oud worden dan leeftijdgenoten die minder gezond eten. Zo’n gezonde voeding is rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, met een lage tot [...]
Mondgezondheid bij 1 op 4 niet optimaal
Van de volwassenen zonder kunstgebit vindt 21 procent dat de eigen mondgezondheid niet optimaal is en 4 procent vindt het slecht. Verder heeft 16 procent het afgelopen jaar wel eens tand- of kiespijn gehad en [...]
Nieuwe adviezen voor preventie van borst- en darmkanker
Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft specifieke adviezen uitgebracht ter preventie van borst- en darmkanker. Koffie en calciumrijke voedingsmiddelen als zuivel worden aangeraden om het risico op darmkanker te verkleinen. Alcohol wordt afgeraden vanwege [...]
Eiwittransitie gaat te traag
Terwijl het aanbod plantaardige eiwitproducten afgelopen jaar flink groeide, veranderde de consumptie ervan nauwelijks. De verhouding plantaardige versus dierlijke eiwitten in het Nederlandse voedingspatroon is het afgelopen jaar slechts verschoven van 39:61 naar 40:60. Dat [...]
De Dag van de Diëtist: Jocea Zoet
Dit is de dag van Jocea Zoet, sinds maart 2024 trotse eigenaar van haar praktijk Zoet Diëtist in Utrecht. Ook mag ze zich sinds kort officieel sportdiëtist noemen. Haar interesse voor sportdiëtetiek is gewekt doordat [...]
Grootste gezondheidswinst bij fruit en bewerkt vlees
Welke voedingsadviezen van de Gezondheidsraad leveren de grootste gezondheidswinst op? Meer fruit eten en bewerkt vlees schrappen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks 2 stuks fruit [...]
Minder mensen tevreden met hun gewicht
Sinds 2021 daalt het percentage volwassenen dat tevreden is met hun gewicht: van 67 procent in 2021 naar 62 procent in 2024. Vooral mensen met obesitas zijn minder tevreden met hun gewicht. Mensen met een [...]