Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker. Het gaat om patiënten die smaakveranderingen hebben ontwikkeld tijdens chemotherapie of behandeling met tyrosinekinaseremmers. [...]
Nieuwe Richtlijnen goede voeding eind 2025 verwacht
De commissie Voeding van de Gezondheidsraad – waarin onder meer 2 diëtisten zitten – is momenteel bezig met actualisatie van de Richtlijnen goede voeding uit 2015. Deze zullen in delen gepubliceerd worden, waarbij het eerste [...]
RIVM waarschuwt voor risico’s maagballon
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een waarschuwing uitgebracht over het gebruik van maagballonnen bij de behandeling van obesitas. De waarschuwing is gebaseerd op onderzoek na meldingen van complicaties als obstructie of perforatie [...]
Diëtist in het nieuws: Suzanne van Zundert
Suzanne van Zundert is diëtist kindergeneeskunde bij AmsterdamUMC en begeleidt Lauré, die door een aangeboren darmprobleem nachtelijke Totale Parenterale Voeding (TPV) nodig heeft. Het jeugdprogramma Topdoks laat zien hoe de TPV op haar afgestemd wordt [...]
Ruim 1 miljard euro besparing door gezonde leefstijl in de wijk
Een wijkgerichte aanpak voor een gezondere leefstijl kan jaarlijks ruim 1 miljard euro besparen op zorg- en sociale kosten. Dat blijkt uit de resultaten van 2diabeat, een landelijk programma waarin inwoners en professionals samenwerken om [...]
Lichaam maakt zelf ook acrylamide aan
De vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide krijgen we niet alleen binnen via voedsel, ons lichaam kan het ook zelf aanmaken. Ook mensen die alleen onverhit voedsel eten, hebben namelijk acrylamide in hun lichaam. Dat ontdekten onderzoekers [...]
AminoFit tool checkt eiwit en aminozuurprofiel maaltijden
Om diëtisten te ondersteunen bij de transitie naar meer plantaardig eiwit, ontwikkelde Amsterdam UMC de AminoFit tool. Deze gratis online tool berekent per maaltijd de hoeveelheid eiwit en het aminozuurprofiel, rekening houdend met de verteerbaarheid. [...]
Factsheet over belang medische voeding
De Verenging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) heeft de factsheet “Medische voeding: belang voor patiënt en samenleving” gemaakt. Hierin wordt uitgelegd wat medische voeding is, wanneer het geïndiceerd is en hoe het [...]
NVD start campagne: de diëtist weet het beslist
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en het Nationaal Fonds tegen Kanker slaan de handen ineen om de bewustwording rondom ondervoeding te vergroten. Onder het motto “De juiste voeding bij ouderdom en ziekte? De diëtist weet [...]
Oratie Harriët Jager-Wittenaar
Het was 19 september niet alleen de Dag van de Diëtist. Het was ook de dag van de inauguratie van diëtist Harriët Jager-Wittenaar als hoogleraar aan de Radboud Universiteit/ Faculteit der Medische Wetenschappen met de [...]
Recensie: Lang zal je lever
“Lang zal je lever”, is het 2e boek van de Vlaamse voedingswetenschapper Amandine de Paepe. In dit boek zoomt De Paepe in op de detoxmachine van ons lichaam, zoals ze de lever omschrijft. Ze waarschuwt [...]
Bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 50 jaar
Het bevolkingsonderzoek darmkanker spoort in Nederland jaarlijks duizenden gevallen van darmkanker op en weet op termijn 1 op de 3 sterfgevallen van deze ziekte te voorkomen. Om het bevolkingsonderzoek nog succesvoller te maken, pleit de Maag Lever Darm [...]
Lichte toename diabetes type 2
Het aantal mensen met diabetes type 2 is tussen 2011 en 2022 langzaam toegenomen tot ruim 1 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel. Waarschijnlijk is de toename deels het gevolg van de toenemende [...]
De Dag van de Diëtist
Op 19 september is het de Dag van de Diëtist; een dag waarop we graag even stilstaan bij ons mooie en diverse beroep. Daarom zijn we vorig jaar op de Dag van de Diëtist gestart [...]
Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement herzien
De richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is onlangs herzien door medisch specialisten en huisartsen. De vernieuwde richtlijn bevat een nieuwe risico-scoretabel en benadrukt het belang van leefstijladviezen en samen beslissen. Risico-scoretabel De herziene richtlijn geeft [...]
Huisartsen schrijven vaker Ozempic voor bij obesitas
Huisartsen schrijven vaker het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide) voor aan mensen die hiermee hopen af te vallen. Van alle mensen die het middel vorig jaar kregen, ontving 1,4 procent het vanwege obesitas. Dit blijkt uit gegevens [...]