Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Recensie: Evidence-based diëtetiek Principes en werkwijze
De diëtist is dé professional voor het optimale dieet- of voedingsadvies. Maar wat is optimaal? Daar komt de evidence-based diëtetiek (EBD) om de hoek kijken. In deze herziene, geactualiseerde 4e druk van de uitgave Evidence-based [...]
Nieuwe campagne: verklein je risico op diabetes type 2
In Nederland hebben minimaal 1,4 miljoen mensen tussen 40 en 75 jaar prediabetes. Mensen die er op tijd bij zijn, kunnen de schade beperken en diabetes type 2 voorkomen. Daarom start het Diabetes Fonds een [...]
Nutritional Assessment Platform bestaat 10 jaar
Al 10 jaar werken verschillende nutritional assessment experts mee aan het National Assessment Platform (NAP) met als doel nutritional assessment toegankelijk te maken voor diëtisten en andere beroepsbeoefenaren. Ter ere van het 10-jarig bestaan lanceert [...]
Meer begeleiding bij borstvoeding nodig
Ruim 70 procent van de vrouwen die borstvoeding geven, stopt hiermee eerder dan gehoopt. Tweederde van hen is hierover teleurgesteld. Dit blijkt uit onderzoek naar (melk)voeding onder 3.871 ouders met een kind tot 1 jaar, [...]
Tool berekent eiwitbalans in plantaardige maaltijden
Nu ook ouderen steeds meer plantaardig eten, is het borgen van de kwaliteit van plantaardige maaltijden steeds belangrijker. Pol Grootswagers, universitair docent Voeding en Veroudering aan Wageningen University & Research (WUR), ontwikkelde een tool die [...]
De Dag van de Diëtist: Marjolijn Hut
Dit is de dag van Marjolijn Hut, eigenaar van diëtistenpraktijk Alwes in Vleuten en in april verkozen tot bestuurslid van Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, behaalde Marjolijn in [...]
Nieuwe leerstoelhouder Nutrition, Metabolism and Genomics
Wageningen University & Research (WUR) heeft Lydia Afman aangesteld als professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Met haar brede perspectief op het gebied van [...]
Award voor onderzoek naar vitamine K tegen artrose
Kunnen hoge doseringen vitamine K artrose in de gewrichten stoppen of verminderen? Dat gaat wetenschapper dr. Cindy Boer van Erasmusmc onderzoeken. ReumaNederland heeft haar een Junior Talent Award van bijna 350.000 euro toegekend voor dit [...]
Nieuwe suikertaks voor dranken in de maak
Per 1 januari 2024 is de verbruiksbelasting op alle alcoholvrije dranken, ongeacht het suikergehalte, verhoogd. Nu overweegt de overheid om deze belasting toch af te gaan stemmen op het suikergehalte. In een internetconsultatie kunnen burgers, [...]
Veel ouderen dragen slecht zittend kunstgebit
Tandprothetici constateren dat veel Nederlandse ouderen te lang blijven rondlopen met een verouderd kunstgebit. Dit kan pijn en kauwproblemen veroorzaken, waardoor eten niet meer goed gaat. De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) moedigt daarom mensen [...]
Diëtist promoveert op voedingstoestand en dieetinterventies bij nierziekte
Diëtist-onderzoeker Wesley Visser van Erasmus MC promoveerde 9 april op zijn onderzoek “Voedingstoestand en dieetinterventies bij patiënten met chronische nierschade of nierfalen”. Hij ontdekte onder meer dat de eiwitbehoefte van nierpatiënten het best berekend kan [...]
Kleurwijzer voor minder acrylamide in eierkoeken
Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) heeft een kleurwijzer ontwikkeld voor eierkoeken. Hiermee kunnen bakkers eenvoudig zien hoeveel acrylamide er in eierkoeken zit. Het acrylamidegehalte kan verlaagd worden door eierkoeken lichter af te bakken, wat mogelijk [...]
Hoge prevalentie sarcopene obesitas bij ouderen vraagt om screening
Tijdige screening op spierfunctie kan helpen sarcopenie en met name sarcopene obesitas bij ouderen vroegtijdig te diagnosticeren. Dit is nodig omdat ouderen met sacropenie een hoger risico hebben op overlijden, zeker als er ook sprake [...]
Meer aandacht nodig voor functionele buikpijn bij kinderen
Functionele buikpijn komt voor bij 10 tot 20 procent van de schoolgaande kinderen. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en is de belangrijkste oorzaak van schoolverzuim wereldwijd. ESPGHAN, de Europese vereniging voor [...]
Kennis over zuivel en plantaardige vervangers schiet tekort
Bijna iedereen in Nederland eet en drinkt zuivel, maar vaak weet men niet waarom zuivel gezond is. Ook denken veel mensen dat de voedingswaarde van alle plantaardige zuivelvervangers hetzelfde is. Dat blijkt uit onderzoek onder [...]
Recensie: Verdikkeme!
Een eetbaar boek over ondergewicht: je moet maar op het idee komen. En dat is precies wat ervaringsdeskundige Kris de Prins deed. Met “Verdikkeme!” wil hij meer aandacht en begrip kweken voor ondergewicht, een onderschat [...]