Nieuws
Het meest actuele voedingsnieuws, van wetenschap tot praktijk. Zoveel mogelijk afgestemd op het werk van de diëtist.
Recensie: Lang zal je lever
“Lang zal je lever”, is het 2e boek van de Vlaamse voedingswetenschapper Amandine de Paepe. In dit boek zoomt De Paepe in op de detoxmachine van ons lichaam, zoals ze de lever omschrijft. Ze waarschuwt [...]
Bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 50 jaar
Het bevolkingsonderzoek darmkanker spoort in Nederland jaarlijks duizenden gevallen van darmkanker op en weet op termijn 1 op de 3 sterfgevallen van deze ziekte te voorkomen. Om het bevolkingsonderzoek nog succesvoller te maken, pleit de Maag Lever Darm [...]
Lichte toename diabetes type 2
Het aantal mensen met diabetes type 2 is tussen 2011 en 2022 langzaam toegenomen tot ruim 1 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel. Waarschijnlijk is de toename deels het gevolg van de toenemende [...]
De Dag van de Diëtist
Op 19 september is het de Dag van de Diëtist; een dag waarop we graag even stilstaan bij ons mooie en diverse beroep. Daarom zijn we vorig jaar op de Dag van de Diëtist gestart [...]
Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement herzien
De richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is onlangs herzien door medisch specialisten en huisartsen. De vernieuwde richtlijn bevat een nieuwe risico-scoretabel en benadrukt het belang van leefstijladviezen en samen beslissen. Risico-scoretabel De herziene richtlijn geeft [...]
Huisartsen schrijven vaker Ozempic voor bij obesitas
Huisartsen schrijven vaker het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide) voor aan mensen die hiermee hopen af te vallen. Van alle mensen die het middel vorig jaar kregen, ontving 1,4 procent het vanwege obesitas. Dit blijkt uit gegevens [...]
Darmbacterie voor stabielere bloedsuikerspiegel
In de darmen van mensen met diabetes komt een specifieke darmbacterie minder voor dan in de darmen van gezonde mensen. Als mensen met diabetes type 2 deze bacterie via een supplement innemen, helpt dit hun [...]
Derde editie Week tegen Ondervoeding
Van 11 tot en met 15 november vindt de 3e editie van de “Week tegen Ondervoeding” plaats, een jaarlijkse campagne voor meer alertheid op ondervoeding en het belang van vroegtijdige signalering en behandeling. Kenniscentrum Ondervoeding roept professionals op in [...]
Diëtist in het nieuws: Linda Hogervorst
Diëtist en voedingsdeskundige Linda Hogervorst is eigenaar van Into Food en actief als docent voor onder meer de LeefstijlCoach Academy en spreker voor workshops over voeding. NU.nl vroeg haar om haar deskundige visie op de [...]
Signalering ondervoeding bij obesitas
De bestaande methoden om ondervoeding te diagnosticeren zijn niet goed toepasbaar bij mensen met obesitas, blijkt uit een recente review in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition Research Reviews. De Nederlandse onderzoekers benadrukken de noodzaak om de [...]
Relatie gevonden tussen diabetes type 2 en vlees
Het eten van rood en bewerkt vlees wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit blijkt uit een grootschalig bevolkingsonderzoek van de Universiteit van Cambridge met gegevens van bijna [...]
Nieuw VCP-rapport over inname energie en voedingsstoffen
In de Nederlandse voeding leveren koolhydraten gemiddeld 43 energieprocent, vetten 37 energieprocent en eiwitten 16 energieprocent. De overige 4 energieprocent wordt geleverd door vezels en alcohol. Van de eiwitinname is gemiddeld 43 procent plantaardig en [...]
Ontlastingstest als alternatief voor coloscopie na poliepen
Een ontlastingstest kan mogelijk een goed alternatief zijn voor een controle-coloscopie na het verwijderen van poliepen. Dit zou de belasting voor patiënten kunnen verlagen en de zorgkosten aanzienlijk kunnen verminderen. Dit blijkt uit een studie [...]
Leerlingen mijden vieze en gehorige school-wc’s
De helft van de leerlingen van basisscholen en middelbare scholen poept (bijna) nooit op school-wc’s, omdat ze de wc’s te vies vinden of de nodige privacy missen. Bijna tweevijfde van de leerlingen die hun ontlasting [...]
Diëtist in het nieuws: Noor Struik
Noor Struik is diëtist, voedingswetenschapper en oprichter van diëtistenpraktijk The Nourishing State. Libelle vroeg haar naar de voor- en nadelen van het carnivoor dieet. Carnivoor dieet Bij een carnivoor dieet eet iemand alleen dierlijke producten. [...]
Update Zorgmodule Voeding
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft subsidie ontvangen voor het actualiseren van de Zorgmodule Voeding uit 2012. Een brede werkgroep gaat ermee aan de slag en er komt ook een inventarisatie van knelpunten. Een [...]