Zwangerschapsdiabetes komt steeds meer voor

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is tussen 2015 en 2019 met 30 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het Diabetes Fonds. Vooral vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn, hebben meer kans om deze vorm van diabetes te krijgen. Het goede nieuws: insuline is tegenwoordig minder vaak nodig bij zwangerschapsdiabetes.

Verklaring voor toename

Waar eerder 1 op de 20 zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes kreeg, was dat in 2019 toegenomen tot 1 op de 14. De voornaamste mogelijke verklaringen voor de toename zijn volgens de onderzoekers een betere screening op zwangerschapsdiabetes en een stijgend aantal zwangerschappen bij oudere vrouwen. Zwangerschapsdiabetes neemt fors toe met de leeftijd. In 2019 had 6,5 procent van de zwangere vrouwen in de leeftijd van 30-34 jaar zwangerschapsdiabetes en bijna 20 procent van de vrouwen tussen de 40-44 jaar. Naast leeftijd zijn er ook andere risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes, zoals (ernstig) overgewicht, diabetes type 2 in de familie en een niet-westerse achtergrond.

Minder insuline

Hoewel het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is gestegen in de periode 2015-2019, daalde het percentage vrouwen dat insuline nodig heeft. Zo kreeg in 2015 ruim 32 procent van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes insuline voorgeschreven en in 2019 21 procent. De daling in insulinegebruik is waarschijnlijk het gevolg van betere screening. Hierdoor komen ook vrouwen met een mildere vorm van zwangerschapsdiabetes in beeld. Deze lichtere vorm kan meestal goed behandeld worden met een voedings- en beweegadvies.

Lopend onderzoek

Zwangerschapsdiabetes kan een grotere baby tot gevolg hebben en tot complicaties leiden bij de geboorte. Bovendien krijgt de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. Hun kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2 in hun latere leven. Uit gegevens van de Generation R studie blijkt dat vooral overgewicht en obesitas voor aanvang van de zwangerschap nadelige gevolgen hebben voor moeder en kind. Ook gaan verhoogde bloedsuikerwaardes al vroeg in de zwangerschap, nog voor de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes, gepaard met een minder goede ontwikkeling van het nog ongeboren kind. Momenteel wordt er binnen de Generation R studie een voedingsprogramma ontwikkeld, waarbij 700 zwangere vrouwen een groepsbijeenkomst en individuele voedingsadviezen krijgen. Het doel is diabetes type 2 te voorkomen bij de moeders en hun kinderen.

Bronnen: Diabetesfonds en Nivel

Gepubliceerd op 17 mei 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.