Zwangere vrouwen eten gezonder dankzij Power4GezondZwanger
Het programma Power4GezondZwanger (P4GZ) van Wageningen University & Research (WUR) stimuleert zwangere vrouwen op een positieve manier om gezonder te gaan eten. Uit een evaluatie blijkt dat de extra contactmomenten met aandacht voor voeding bij de diëtist en de verloskundige effectief zijn.
Power4GezondZwanger
Power4GezondZwanger (P4GZ) is een programma waarin verloskundigen, diëtisten en zwangere vrouwen samen werken aan gezonde voeding. Op 4 momenten tijdens de zwangerschap wordt voeding besproken door de verloskundige en de diëtist. P4GZ wordt uitgevoerd door WUR in samenwerking met vele partners, waaronder de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en met financiering van onder meer Regio Deal Foodvalley.
Eerste duizend dagen
De afgelopen jaren groeit het wetenschappelijk bewijs dat de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor het verdere leven. Vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag wordt de basis gelegd voor een kansrijke start. Daarom is er veel aandacht voor gezonde voeding bij zwangere vrouwen.
Diëtist en verloskundige
P4GZ faciliteert 4 extra momenten voor de zwangere vrouw om voeding te bespreken vanuit een empowerment perspectief. Via motiverende gesprekvoering inventariseert de verloskundige of diëtist samen met de zwangere waar haar motivatie ligt en wat zij nodig heeft voor een gezondere voeding. Als eerste krijgen zwangere vrouwen vroeg in de zwangerschap voorlichting van een verloskundige. Een tweede moment vindt rond 12 weken zwangerschap plaats met de diëtist en is specifiek gericht op voeding. Het gaat dan niet alleen over gezonde voedingsinname maar ook over zaken zoals misselijkheid en eventuele voedselaversie. Ten slotte reflecteert de zwangere vrouw een of meerdere keren met de verloskundige op haar voedingsinname in het derde trimester.
Significant betere voeding
Het onderzoek is uitgevoerd onder 342 zwangere vrouwen van 16 verloskundigenpraktijken. Circa de helft van de zwangere vrouwen deed mee aan P4GZ en de andere helft vormde de controlegroep. Uit de evaluatie via interviews en vragenlijsten blijkt dat de voedingskwaliteit significant verbeterde in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep. Bovendien zorgt P4GZ ervoor dat zwangere vrouwen zich meer bewust zijn van wat ze eten. Zowel zwangere vrouwen als diëtisten zouden graag meer contactmomenten hebben tijdens de zwangerschap. Maar zwangere vrouwen en diëtisten ervaren het als een grote drempel dat een consult bij een diëtist op dit moment onder het eigen risico van de zorgverzekering valt. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat het diëtistenconsult tijdens de zwangerschap niet meer ten laste komt van het eigen risico.
Bron: Regio Foodvalley
Gepubliceerd op 8 juli 2024
Door Angela Severs