Zuivel & Duurzaamheid

De sterke groei van de wereldbevolking en de toename van welvaart hebben grote invloed op onze voedselvoorziening. Hoe kunnen we al deze monden op een gezonde en duurzame manier blijven voeden? Wat kan de diëtist daaraan bijdragen? En op wat voor manier past zuivel in een duurzamer voedingspatroon? Daarover ging het congres ‘De rol van zuivel in een steeds gezonder en duurzamer voedingspatroon’, op 11 oktober georganiseerd door het FrieslandCampina Institute in Rotterdam.

Minder bewerkte producten

De hamvraag van het congres was: hoe ziet een gezond en duurzaam eetpatroon er uit en hoe kunnen we consumenten hier meer toe stimuleren? Volgens enkele sprekers is het niet nodig om alle dierlijke producten te schrappen. Puur het navolgen van de Schijf van Vijf zorgt al voor veel milieuwinst. Dat betekent in de praktijk meer plantaardige voedingsmiddelen en minder vlees. Zuivel kan op hetzelfde niveau blijven als nu wordt geconsumeerd. Vanwege de hoge voedingswaarde vervult zuivel een speciale rol in de voeding. Het vervangen van zuivel door andere eiwitrijke of calciumrijke producten is niet eenvoudig en levert weinig milieuwinst op. Eet verder vooral basisvoedingsmiddelen en minder bewerkte producten, want juist bij de restcategorie, zoals snoep en snacks, valt veel milieuwinst te behalen door hier minder van te eten. Tot slot is het erg belangrijk om consumenten praktische adviezen te geven over voedselverspilling. Maar liefst een derde van de wereldvoedselproductie wordt verspild!

Rol van de diëtist

Voedingsgedrag is moeilijk te veranderen, maar de diëtist is bij uitstek geschikt om dit te doen, zo viel te beluisteren. Diëtisten zijn expert op het gebied van gezond eten, zij zijn bij uitstek geschikt om het thema ‘duurzaamheid en gezonde voeding’ op te pakken in hun voorlichting. En bij wie moeten we beginnen? De zaal was unaniem: bij kinderen. Door smaaklessen op school krijgen kinderen meer kennis, maar ook een positief gevoel rondom eten. Diëtisten zijn belangrijk om consumenten voor te lichten over duurzaamheid, maar kunnen het niet alleen. Samenwerking met partijen als scholen, GGD’s, supermarkten en bedrijfsleven is onontbeerlijk.

Meer lezen? Het complete verslag van het congres staat online op de website van het FrieslandCampinaInstitute.

Gepubliceerd op 16 oktober 2016

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.