Zorgstandaard diabetes onvoldoende ingevoerd

De keten van zorgverleners rond een diabetespatiënt werkt op veel plaatsen nog niet volgens de zorgstandaard Diabetes type 2 uit 2007. De patiënt staat vaak niet centraal, wat vooral op langere termijn risico’s voor de patiënt met zich meebrengt. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder 20 zorggroepen.

Slechts enkele zorggroepen zijn intensief bezig met implementeren, een groot aantal zorggroepen staat nog aan het begin. Bijna geen enkele zorggroep maakt gebruik van multidisciplinaire patiëntendossiers en individuele zorgplannen. Ook krijgen patiënten weinig daadwerkelijke ondersteuning bij zelfmanagement. Daarnaast zijn er veel problemen rondom de geautomatiseerde (keten)informatiesystemen en de financiering van de diabeteszorg volgens de zorgstandaard.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in bijna de helft van de zorggroepen geen multidisciplinair team is geformeerd. Is er wel zo’n team, dan beperkt de samenstelling zich veelal tot de huisarts en een praktijkondersteuner. Soms maakt een diabetesverpleegkundige, praktijkassistent of diëtist deel uit van het team.

In een reactie op de resultaten van het onderzoek wijst Diabetesvereniging Nederland (DVN) op de Zorgwijzer, die samen met de Nederlandse Diabetes Federatie is ontwikkeld. Deze geeft de patiënt inzicht waar hij recht op heeft in de zorg voor zijn diabetes. Daarnaast is www.mijnzorgpagina.nl ontwikkeld door DVN met als doel dat de patiënt de eigen diabeteszorg beter kan managen.

Bron: IGZ

Gepubliceerd op 3 september 2012

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.