Zoetstoffen gunstig voor gewichtsbehoud en microbioom

Mensen die na afvallen op gewicht willen blijven, kunnen beter kiezen voor producten met zoetstoffen dan voor voedingsmiddelen met suiker. Dat blijkt uit een internationale studie, waaraan ook het Maastricht UMC+ meewerkte. Deelnemers die suiker vervingen door zoetstof bleven beter op gewicht en vertoonden bovendien gunstige veranderingen in hun darmbacteriën.  

Suiker versus zoetstof

Aan de internationale studie deden 341 volwassenen met overgewicht of obesitas mee. Alle deelnemers volgden een energiebeperkt dieet voor een periode van 8 weken en vielen gemiddeld 10 kg af. Daarna volgden de deelnemers gedurende een jaar lang een eetpatroon op basis van gezonde voeding. De deelnemers waren verdeeld in 2 groepen: de eerste groep gebruikte een voeding met suiker (maximaal 10 procent van hun energiebehoefte), de andere groep verving suikerrijke producten door zoetstoffen als stevia, sucralose en sacharine.  

Betere gewichtsbeheersing

De deelnemers die suikerrijke producten hadden vervangen door zoetstoffen, waren beter in staat hun eerder behaalde gezond gewicht te handhaven. Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat consumptie van zoetstoffen in de context van een gezonde, suikerbeperkte voeding kan bijdragen aan een betere beheersing van het lichaamsgewicht. ‘Vervanging van suikerrijke producten door zoetstoffen kan dus een goede strategie zijn voor de preventie en behandeling van obesitas’, concludeert Ellen Blaak, hoogleraar Humane Biologie in Maastricht en een van de auteurs van de studie. 

Gunstige invloed op darmmicrobioom

De onderzoekers beoordeelden ook het effect van zoetstoffen versus suikerinname op de samenstelling van de darmbacteriën. Uit de studie kwam duidelijk naar voren dat die samenstelling gunstig veranderde bij gebruik van zoetstoffen. Blaak: ‘De samenstelling van de darmbacteriën veranderde richting bacteriën die korteketenvetzuren produceren. Deze vetzuren hebben positieve effecten op lichaamsgewicht en gezondheid bij de mens en kunnen dus heel goed hebben bijgedragen aan een betere handhaving van het lichaamsgewicht bij de groep die zoetstoffen gebruikte.’ 

Bron: Maastricht UMC+ 

Gepubliceerd op 15 oktober 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 23 oktober 2025 at 17:49 - Reply

    @Mariska Rinkel – Dat zou op zich interessant zijn om te onderzoeken. Maar hoeveel mensen kunnen zonder zoetigheden?

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper
  2. Mariska Rinkel 21 oktober 2025 at 09:20 - Reply

    Hoe zou de uitkomst zijn als er een derde groep is die de suiker heeft weggelaten en niet vervangen? Deze uitkomst klinkt alsof zoetstof gezond is maar is het niet juist het weglaten van suiker dat het effect geeft?

    • Beroep - Diëtist
  3. Frank Conijn 21 oktober 2025 at 06:25 - Reply

    Dit is een enorm belangrijke studie met een mooie uitkomst. Dat zoetstoffen helpen bij het gewichtsmanagement lag in de lijn der verwachting, ook vanwege eerder gedane studies. Maar dat ze ook nog een positieve invloed hebben op het darmbioom was nog niet bekend. Sterker nog, de verhalen deden de ronde dat ze er juist een negatieve invloed op hadden. Dank aan de onderzoekers!

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.