Zoetstoffen en koolhydraten een slechte combinatie?

De intensieve zoetstof sucralose alleen heeft geen invloed op de insulinegevoeligheid. Maar als sucralose gebruikt wordt samen met het koolhydraat maltodextrine, dan vermindert de gevoeligheid voor insuline. Ook neemt de reactie op de zoete smaak in het brein af. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de Universiteit van Yale, gepubliceerd in Cell Metabolism. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen.

Drie groepen

Aan het onderzoek deden 45 gezonde mensen van 20 tot 45 jaar mee, die normaal geen zoetstoffen consumeerden. De ene groep kreeg drankjes met de zoetstof sucralose (zonder calorieën), de tweede groep kreeg drankjes met suiker (sacharose, 120 kcal). De derde groep was de controlegroep en kreeg de sucralose-drankjes in combinatie met maltodextrine (120 kcal). Gedurende 2 weken moesten de deelnemers 7 keer het voorgeschreven drankje innemen. Aan de hand van bloedtesten en fMRI’s keken de onderzoekers wat het effect was op de insulinegevoeligheid en op de reacties in het brein op de smaken zoet, zout, zuur en umami.

Effecten in het lichaam

Na afloop van het onderzoek bleek dat bij de mensen die de combinatie van sucralose en maltodextrine hadden gekregen, de insulinegevoeligheid was afgenomen. Ook was bij deze mensen een lagere reactie te zien op zoet in de betrokken hersengebieden, hoewel de perceptie van de smaak niet veranderde. In beide andere groepen waren er geen verschillen in insulinegevoeligheid en breinactiviteit.

Onverwachte uitkomst

De onderzoekers wilden oorspronkelijk vooral testen of de zoete smaak zonder calorieën effect had op de smaakbeleving en de reacties in het lichaam. ‘Maar aangezien het combinatiedrankje onverwacht veranderingen in het brein en de insulinerespons op suiker liet zien, hebben we een follow-up onderzoek uitgevoerd met alleen maltodextrine’, aldus de onderzoekers. In deze follow-up waren de veranderingen in het brein en insulinegevoeligheid niet te zien. De auteurs concluderen dat sucralose en maltodextrine apart geen verstoringen geven, maar de combinatie ervan wel.

Geen maaltijden met light-dranken?

‘Wat vooral van belang is bij dit onderzoek, is dat we de metabole veranderingen al na een heel korte tijd zagen’, schrijven de onderzoekers. ‘Eenzelfde blootstelling gebeurt bijna zeker ook in het dagelijks leven, zoals bij mensen die een light drank bij een maaltijd drinken. Dat kan betekenen dat deze combinatie een grote bijdrage levert aan de incidentie van diabetes type 2 en obesitas. Als dat zo is, moet de combinatie van light dranken en maaltijden ontmoedigd worden.’

Bron: Yale University

Gepubliceerd op 17 maart 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Paula 22 maart 2020 at 16:36 - Reply

    Interessant, aangezien maltodextrine vaak als vulstof wordt toegevoegd aan een zoetstof.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.