Zitten compenseren met extra beweging?
Veel en langdurig zitten, past niet in een gezonde leefstijl. Maar hoeveel zitten we dan precies? En is veel zitten te compenseren met beweging? In de nieuwe factsheet “Zitgedrag” zet Kenniscentrum Sport & Bewegen de feiten op een rij.
Invloed van opleiding
De factsheet is gebaseerd op resultaten uit de Leefstijlmonitor van het CBS en RIVM over 2023. Toen brachten Nederlanders vanaf 4 jaar dagelijks gemiddeld ruim 9 uur zittend door. Op een weekenddag zitten Nederlanders gemiddeld ruim een uur minder dan op een doordeweekse dag. Volwassenen vanaf 25 jaar met een basisonderwijs-, vmbo- of mbo 1-opleiding doen het overigens beter dan leeftijdsgenoten met een hbo- of wo-opleiding. De eerste groep zit dagelijks maar liefst 1 uur en 48 minuten minder, vooral tijdens werkdagen. In het weekend is er amper verschil.
Niet zomaar te compenseren
Steeds meer onderzoek laat zien dat regelmatig bewegen de (negatieve) gezondheidseffecten van zitten niet zomaar kan compenseren. Er zou heel veel beweging voor nodig zijn, gedacht wordt zelfs meer dan 3 keer de beweegrichtlijnen. Naast regelmatig bewegen, is minder zitten dus ook belangrijk. Toch zijn er nog geen specifieke richtlijnen over hoeveel zitten nog gezond is. Het advies is de totale zittijd beperken en zitten zoveel mogelijk afwisselen met staan en bewegen. Bijvoorbeeld na elk half uur zitten even opstaan en rondlopen.
Wat maakt zitten ongezond?
Als je zit, zijn je benen inactief en stroomt er minder bloed doorheen. Dit kan leiden tot een verslechterde vaatfunctie, verhoogde bloeddruk, verstoorde bloedsuikerspiegel en veranderingen in de bloedtoevoer naar de hersenen. Deze negatieve gezondheidseffecten verhogen het risico op chronische ziekten, zoals diabetes type 2, verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. Ook het risico op vroegtijdig overlijden neemt toe.
De factsheet is hier gratis de downloaden.
Gepubliceerd op 19 november 2024
Door Angela Severs