Zink en vitamine C hebben geen effect bij corona

Het innemen van extra vitamine C en zink heeft geen invloed op het verloop van besmetting met COVID-19. Zowel samen als los van elkaar hebben deze supplementen geen effect op de ernst en de duur van de ziekte. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek, gepubliceerd in JAMA.

Vier groepen

In de studie werden 214 Amerikaanse volwassenen geïncludeerd die gediagnosticeerd werden met COVID-19. Alle patiënten kregen de gebruikelijke zorg en werden daarnaast ingedeeld in verschillende onderzoeksgroepen. Een groep kreeg gedurende 10 dagen iedere dag 8.000 mg vitamine C, een groep kreeg 7 mg zink, een groep kreeg beide supplementen en de vierde groep kreeg geen supplement. De uitkomstmaat was het aantal dagen dat nodig was om tot 50 procent symptoomreductie (koorts, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid) te komen.

Uitblijven van effect

De groep die geen supplementen kreeg, had na gemiddeld 6,7 dagen de helft minder symptomen. In de vitamine-C groep was dit 5,5 dagen, in de zink-groep 5,9 dagen en in de gecombineerde groep 5,5 dagen. Deze verschillen waren niet significant. Er was ook geen verschil tussen de groepen in het aantal ziekenhuisopnames of overlijdens. Bovendien rapporteerden 44 mensen bijwerkingen van het gebruik van de supplementen, zoals misselijkheid, diarree en maagpijn. Deze klachten kwamen in de groep zonder supplementen veel minder voor. Hoewel oorspronkelijk 520 mensen geïncludeerd zouden worden, is de studie na deze tussentijdse bevindingen halverwege stopgezet vanwege het gebrek aan effect.

Kanttekeningen

Bij deze studie zijn wel de nodige kanttekeningen te plaatsen. De groepen waren relatief klein, de controlegroep kreeg geen placebo, de patiënten waren niet geblindeerd en de uitkomsten zijn gebaseerd op zelfrapportage. Ondanks dat concluderen 2 onafhankelijke artsen in een bijgevoegd commentaar dat de 2 supplementen de hoge verwachtingen niet waarmaken. Andere wetenschappers zijn minder mild in hun oordeel over de opzet van de studie. Zo legt de Amerikaanse wetenschapper Alex Vasquez in een videocollege uit wat er in zijn ogen allemaal mis is met deze studie.

Bron: JAMA

Gepubliceerd op 19 februari 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Monique van Kemenade 25 februari 2021 at 17:46 - Reply

    Niet significant resultaat van 12% sneller herstel terwijl de studie ongeveer met de helft van de deelnemers geïncludeerd gestopt wordt…ik wacht de meta-analyses af en die zouden zomaar wel gunstig kunnen uitpakken voor Zn, Vit C en Vit D.
    * hersteltijd gedefinieerd ; recovery time, 11.9% lower, relative time 0.88, p = 0.38, mean time to a 50% reduction in symptoms

    • Beroep: Diëtist
  2. SuperDuper 25 februari 2021 at 00:32 - Reply

    Een studie waar je vrijwel niets aan hebt, jammer van het geld. Het idee is namelijk om zink in de cel te krijgen, wat je met hydroxychloroquine doet of quercetine, zodat het virus zich minder snel vermenigvuldigd. Uiteraard in de eerste lijn en niet pas in het ziekenhuis. Daarbij is 8 gram vitamine C belachelijk veel en zegt deze studie niets over of vitamine C en zink effect hebben als je het al weken of maanden slikt voordat je besmet raakt.

    • Beroep: Anders
  3. Paul Cantineau 24 februari 2021 at 09:16 - Reply

    Website: https://ortho.nl/

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  4. Paul Cantineau 24 februari 2021 at 09:14 - Reply

    Geheel eens met Rinjo en Truus. Een slecht onderzoek en lompe ( excusé les mots) conclusies. Zie de tien duizenden RCT onderzoeken te lezen op de ortho website

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Ervaringsdeskundige op t gebied van voeding
  5. truus kuijpers pierik 24 februari 2021 at 08:58 - Reply

    hoge dosering vitamine C kan leiden tot buikkrampen, zink ingenomen op een lege maag veroorzaakt misselijkheid.
    effect van zink is normaal gesproken te verwachten binnen 6 weken. zink is een wezenlijk onderdeel van het immuunsysteem. immuun systeem is niet binnen zo’n korte tijd in orde. in mijn ogen is dit een bijzonder slecht onderzoek en niet waard om te publiceren

    • Beroep: Diëtist
  6. Rinjo Israels 24 februari 2021 at 08:52 - Reply

    8 gram C per dag en dan verbaasd zijn over diarree en buikklachten? Dan is er in elk geval geen liposomale C gebruikt. Raar onderzoek, C en Zink verhogen de weerstand voorafgaand aan eventuele besmetting. Handiger is om te kijken welke covid-patiënten voor besmetting C en Zink gebruiken, daar komen de claims en beloften vandaan. Ook vreemd dat 18% reductie van de duur ineens niet significant is.
    Supplementen vullen een tekort aan, een overdosering is geen medicijn.

    • Beroep: Anders

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.