Ziekenhuispatiënten herstellen sneller met individueel voedingsadvies

Patiënten in het ziekenhuis die een persoonlijk voedingsplan krijgen, hebben niet alleen een hogere inname van eiwitten en calorieën, maar herstellen ook sneller. Dat blijkt uit een Zwitserse studie, gepubliceerd in The Lancet.

Gerandomiseerd onderzoek

In de gerandomiseerde klinische studie bekeken de onderzoekers effecten van een persoonlijk voedingsplan bij 2.028 mensen in 8 verschillende ziekenhuizen. Mensen die het risico liepen op ondervoeding werden verdeeld over 2 groepen. De ene groep kreeg de normale maaltijden die het ziekenhuis serveerde. Voor de andere groep patiënten stelden diëtisten een individueel voedingsplan op.

Inhoud voedingsinterventie

In principe was het individuele voedingsplan gebaseerd op normale ziekenhuismaaltijden, maar hield het meer rekening met voedselvoorkeuren van de patiënt. Indien nodig kregen mensen eiwitverrijkte voeding, supplementen of werden extra snacks tussen de maaltijden voorgeschreven. Als de doelen van energie- en eiwitinname niet voor minimaal 75 procent behaald waren na 5 dagen, werd sondevoeding of intraveneuze voeding aanbevolen. Iedere 24-48 uur bekeek de diëtist het voedingsplan opnieuw. Bij ontslag uit het ziekenhuis kregen mensen een voedingsadvies mee en waar nodig een recept voor supplementen.

Betere voeding en sneller herstel

Na 30 dagen bleek dat mensen in de tweede groep met begeleiding van de diëtist meer calorieën en eiwitten binnenkregen. In de groep met een persoonlijk plan behaalde 79 procent van de mensen het beoogde aantal calorieën en 76 procent de vastgestelde hoeveelheid eiwitten. In de controlegroep was dit respectievelijk 54 procent en 55 procent. Daarnaast hadden de mensen in de begeleide groep een beter herstel. Ze scoorden 10 procent hoger op het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ook hadden ze minder serieuze complicaties en minder risico op vroegtijdig overlijden.

Belang van inschakelen diëtist

‘Deze resultaten laten zien dat ondervoeding een te beïnvloeden risicofactor is en dat de interventie een positieve invloed heeft op het verloop van de ziekte’, vertelt onderzoeker prof. Philipp Schütz van de Universiteit van Basel. ‘Deze studie heeft grote gevolgen voor de behandeling van ziekenhuispatiënten met risico op ondervoeding en onderstreept het belang van een voedingsinterventie.’

Bron: The Lancet

Gepubliceerd op 2 mei 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.