Zichtbaar verschil tussen THT en TGT kan voedselverspilling voorkomen

Verwarring over de houdbaarheidsaanduidingen op de verpakking van etenswaren veroorzaakt zo’n 10 procent van de voedselverspilling thuis. Om het verschil tussen de houdbaarheidsdatums te verduidelijken, zijn 2 iconen geïntroduceerd die producenten vanaf heden vrijwillig op de verpakking kunnen plaatsen. Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat deze iconen consumenten kunnen helpen om minder voedsel te verspillen. 

Voedselverspilling

Nederlandse consumenten gooien jaarlijks per persoon zo’n 34 kilo aan vast voedsel en 8 kilo aan vloeibaar voedsel weg. Ook blijkt uit eerder onderzoek dat de houdbaarheidsdatum een belangrijke rol speelt als oorzaak voor voedselverspilling. Het gaat dan met name over het verkeerd interpreteren van de verschillende typen houdbaarheidsdata door consumenten, en het daarop baseren van weggooigedrag. Daarbij worden bijvoorbeeld Tenminste Houdbaar Tot-data (THT), die gaan over de kwaliteit van een product, gebruikt als een Te Gebruiken Tot-datum (TGT), die gerelateerd is aan aspecten van voedselveiligheid.  

Verduidelijkende iconen

Iconen kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van WUR, in opdracht van het ministerie van LNV en in samenwerking met het ministerie van VWS, Voedingscentrum, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Too Good To Go. Zo staat bij er bij het THT-icoon vermeld “Vaak goed na datum, kijk, ruik en proef” en bij TGT “Niet gebruiken na datum”. Door de iconen zijn consumenten minder geneigd om THT-producten over de datum weg te gooien. Ook draagt het icoon eraan bij dat consumenten vaker TGT-producten op de uiterste houdbaarheidsdag opeten. En ze zijn terughoudender om TGT-producten na deze datum te eten; precies zoals de bedoeling is met het oog op voedselveiligheid. 

Praktische handleiding

Producenten kunnen de iconen en teksten vrijwillig plaatsen op de verpakking, naast de wettelijk verplichte houdbaarheidsvermelding. Als bedrijven deze iconen eenduidig gaan gebruiken, kunnen consumenten het verschil tussen THT en TGT nog beter leren herkennen. De werkgroep die het onderzoek begeleidde publiceert daarom een praktische handleiding voor bedrijven hoe de aanvullende houdbaarheidsaanduiding op de verpakking geplaatst kan worden.  

Bron: Stichting Samen Tegen Voedselverspilling 

Gepubliceerd op 8 juli 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.