Zelfcompassie helpt mensen bij depressie

Mindfulnesstraining met extra aandacht voor zelfcompassie is effectief bij mensen met een terugkerende depressie. Door mild te zijn tegenover de eigen ervaringen nemen depressieve gevoelens af en leren mensen beter om te gaan met deze gevoelens. Dat blijkt uit onderzoek waarop mindfulnesstrainer en -onderzoeker Rhoda Schuling van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness promoveerde op 27 januari.

Mild voor jezelf

In de interventie “Mindfulness-based Compassievol Leven” (MBCL) leren mensen om met een milde blik naar zichzelf en hun gevoelens en gedachten te kijken. Dit terwijl mensen met een depressie vaak hard naar zichzelf en zelfkritisch zijn, wat een terugval in de hand kan werken.

Gerandomiseerd klinisch onderzoek

Tijdens haar promotietraject verfijnde Schuling de al bestaande MBCL-interventie en onderzocht het effect hiervan bij 122 mensen met terugkerende depressieve klachten. In een gerandomiseerd klinisch onderzoek kreeg de ene groep de normale zorg, die voornamelijk bestaat uit gesprekken met psycholoog of psychiater en in de helft van de gevallen medicatie. De andere groep kreeg naast de normale zorg ook om de week een MBCL van 2,5 uur, met een totaal van 8 sessies.

Effectief

De interventie bleek effectief. Vergeleken met de controlegroep hadden de mensen in de MBCL-groep na de interventie een significant grotere vermindering van depressieve klachten en piekeren, toename in mindfulness en zelfcompassie en een verbetering van de kwaliteit van leven. Dat effect bleek bovendien aan te houden: 6 maanden na de laatste MBCL-sessie bleek de compassie nog verder te zijn toegenomen, terwijl er geen verdere begeleiding in compassie was geweest.

Diepte-interviews met deelnemers

Om meer inzicht te krijgen in de achtergrond van de effectiviteit van de interventie nam Schuling bij 23 deelnemers interviews af. De deelnemers vertelden beter in staat te zijn om moeilijke gedachten en gevoelens toe te laten in plaats van te vermijden. Ze hadden concrete handvatten gekregen die ze leerden toepassen, met een houding van vriendelijkheid en zelfzorg. Het toenemende vertrouwen om met acuut lijden om te gaan, hielp ze om na verloop van tijd dieperliggende gevoelens en ervaringen aan te gaan. ‘Het lijkt erop dat de deelnemers in een positieve spiraal terecht komen, omdat zij onder meer vertrouwen krijgen in hun eigen vermogen negatieve ervaringen te doorstaan’, vertelt Schuling. ‘Maar om dat écht te bevestigen, moet er een vervolgonderzoek gedaan worden.’

Bron: Radboudmc Centrum voor Mindfulness

Gepubliceerd op 9 februari 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.