Zelf smaakverandering ervaren met speciaal koekje

Stichting HungerNdThirst heeft een speciaal koekje ontwikkeld, dat laat ervaren hoe het is om een smaakverandering te hebben. Deze ATE Cookies (Awareness Through Experience) kunnen begrip creëren bij professionals zodat zij zich beter kunnen verplaatsen in bijvoorbeeld kankerpatiënten die langdurig last hebben van smaakverandering.

Recept

Het recept is ontwikkeld door voedingsmiddelentechnoloog en kok Christian Boomker. De ATE Cookies bevatten het ingrediënt spilanthol, dat zorgt voor een tinteling in de mond en een droge, metaalachtige nasmaak. De koekjes laten je in een paar minuten ervaren hoe het is om een smaakverandering te hebben. Net als bij een echte smaakverandering ervaart ieder mens de vervorming anders.

Beter verplaatsen in de patiënt

De stichting is op zoek naar investeerders om de relatief dure koekjes in de toekomst tijdens presentaties en workshops te kunnen laten proeven. Tijdens voorlichtingssessies zijn de ATE Cookies al uitgedeeld. Mariëtte van Nes, Verpleegkundig Specialist & Case Manager Gastro Intestinale Tumoren, OLVG Ziekenhuis: ‘Ik vind het koekje uitermate geschikt om héél kort te ervaren hoe het moet zijn om smaakveranderingen te hebben. Al gaat het maar om een fractie van de werkelijkheid, want in de realiteit is het natuurlijk veel heftiger en kan het grote consequenties hebben. Het helpt mij als zorgverlener om mij beter te kunnen verplaatsen in de problematiek en wat dit betekent voor een patiënt.’

NOS maakte een video van 1,5 minuut met reacties van enkele mensen na het eten van de ATE Cookies.

Bron: Stichting HungerNdThirst

Gepubliceerd op 29 juni 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.