Zal hersenactiviteit een gezonde voedselkeuze verklaren?

In het UMC Utrecht is het I Family-onderzoek naar gezonde voedselkeuze van start gegaan bij kinderen (10-13 jaar) en 1 van hun ouders.

In het onderzoek ondergaan de kinderen en 1 van hun ouders een zogenaamde functionele MRI-scan. Tijdens de scan krijgen de kinderen en ouders afbeeldingen van verschillende etenswaren te zien. Ze moeten dan kiezen of ze het product willen. Soms mogen de deelnemers vrij kiezen, soms moeten ze “gezondheid” of “smaak” in gedachten houden bij het maken van hun keuze. De scan laat zien welke hersengebieden actief worden tijdens het maken van de keuzes. De onderzoekers hopen dat de hersenactiviteit helpt verklaren waarom sommige kinderen ongezondere keuzes maken dan andere. Het keuzegedrag tijdens de scan en de hersenreacties zullen worden gekoppeld aan lichaamsgewicht en andere variabelen.

Als de scan met de voedselkeuzes goed werkt, gaan Europese collega’s in Duitsland, Zweden en Hongarije ruim 500 kinderen en ouders op dezelfde manier scannen. Dr. Paul Smeets en prof. dr. Roger Adan nemen namens het UMC Utrecht deel aan het Europees gefinancierde I Family-project. In totaal werken 17 onderzoeksinstellingen uit heel Europa hierin samen om voedselkeuze en leefstijl van kinderen beter te begrijpen en wellicht te beïnvloeden. Smeets: ‘De resultaten van het onderzoek kunnen bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de manier waarop we kijken naar reclames voor etenswarengericht op kinderen. Het zou kunnen dat we concluderen dat het strenger moet. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet.’

Bron: UMC Utrecht

Gepubliceerd op 27 april 2014

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.