Wordt Nutri-Score het nieuwe Vinkje?

In het Preventieakkoord staat dat er uiterlijk 2020 een nieuw gezondheidslogo moet zijn ontwikkeld. Marc Jansen, voorzitter van de branchevereniging van supermarkten (CBL) heeft onlangs in NRC zijn voorkeur uitgesproken voor Nutri-Score, een kleurensysteem.

Zo werkt Nutri-Score

Met Nutri-Score ziet de consument in 1 oogopslag of een product gezond is, aan de hand van de kleur. De kleur wordt bepaald door een score voor een product, berekend met zowel negatieve elementen als positieve elementen. Negatief scoren suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout, positief scoren gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten. De score gaat van gezond (donkergroen/A) tot ongezond (rood/E). De Nutri-Score kan op elk product worden geplaatst, dus ook de ongezonde producten. Dit in tegenstelling tot het Vinkje, dat alleen werd getoond als een product voldeed aan de criteria.

Ook rode scores

In het verleden wilden supermarkten geen rode scores op verpakkingen. Maar Jansen zegt nu in het NRC: ‘We zijn niet langer tegen “rood” op een verpakking. Consumenten weten zelf heel goed welke producten ongezond zijn.’

Bewezen effect

Oorspronkelijk is Nutri-Score in Frankrijk ontwikkeld. Sinds augustus 2018 prijkt deze kleuraanduiding ook in België op de verpakking. Onderzoek in Frankrijk laat zien dat Nutri-Score meer positieve impact heeft op het koopgedrag van de consument dan andere systemen, zoals een stoplichtsysteem.

Discussie

Natuurlijk is er ook over Nutri-Score discussie, bijvoorbeeld op Foodlog. Ook is er de vraag welke onafhankelijke organisatie dit systeem gaat introduceren en monitoren en wat de “afkapwaardes” worden voor de verschillende criteria.

Bron: NRC, Foodlog

Gepubliceerd op 7 december 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.