Winderigheid teken van gezond darmmicrobioom

Mensen die overstappen naar een plantaardig eetpatroon krijgen vaak last van winderigheid. Hoewel dat misschien niet gewenst is, is het een goed teken. Het is namelijk een indicatie van een gezonder darmmicrobioom. Dat beschrijven Spaanse onderzoekers na een studie onder 18 gezonde mannen.

Vergelijking van 2 eetpatronen

In de studie aten 18 gezonde mannen tussen 18 en 38 jaar eerst 2 weken lang een westers eetpatroon met 4,7 gram vezels per dag. Vervolgens aten ze 2 weken lang een vezelrijk plantaardig mediterraan  dieet (54 gram). De deelnemers kregen alle maaltijden vanuit het onderzoeksteam en registreerden hoeveel ze ervan aten. Tijdens het onderzoek hielden de deelnemers bij hoe vaak ze ontlasting hadden, hoeveel het was en ze telden het aantal winden. Ook moesten ze per dieet 1 keer de hoeveelheid gas meten met een intrarectale ballon. Daarnaast analyseerden de onderzoekers de samenstelling van het darmmicrobioom aan de hand van de ontlasting.

Meer vezels, meer ontlasting en meer winden

De verandering in het eetpatroon had geen invloed op hoe vaak mensen ontlasting hadden, maar wel op de hoeveelheid. Met het plantaardige dieet hadden de mannen 2 keer meer ontlasting dan op het westerse dieet. Dit kwam vooral door een toename van de activiteit van de darmbacteriën en uitgescheiden stoffen volgens de onderzoekers. Ook namen periodes van winderigheid toe op het plantaardige dieet en de hoeveelheid gas nam toe met zo’n 50 procent. De onderzoekers verklaren dit door het fermenteren van het plantaardige voedsel in de darm. Overigens zijn deze winden over het algemeen geurloos, zeggen de onderzoekers.

Actieve darmbacteriën

Bij analyse van het darmmicrobioom viel op dat de hoeveelheid en samenstelling van het darmmicrobioom niet veranderde, maar dat de darmbacteriën een grotere, gunstige rol gingen spelen. Sommige werkingsmechanismes van de darmbacteriën waren alleen te zien na het plantaardige dieet. Andere mechanismes waren na het plantaardige dieet veel duidelijker aanwezig, waarbij de darmbacteriën meer gunstige stoffen aanmaakten. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het darmmicrobioom zich met de juiste voeding snel kan aanpassen.

Bron: Nutrients

Gepubliceerd op 16 september 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 26 oktober 2022 at 09:10 - Reply

    @Truus — Volgens de MLD-stichting zijn 20 winden per dag heel normaal. Zie https://www.mlds.nl/klachten/winderigheid/. En de geur wordt voornamelijk bepaald door wat we eten. De bevindingen van het Spaanse onderzoek zijn m.i. in lijn met wat de MLD-stichting schrijft.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper
  2. truus kuijpers pierik 23 september 2021 at 10:08 - Reply

    ik werk al 45 jaar met maag/lever/darmpatienten. het laten van winden, daarbij een onderscheid makend of het stinkwinden of knalwinden zijn is een teken dat er een probleem is in het maag-darm kanaal. winden laten is juist een indicatie om te bekijken wat er aan de hand is. een enkele wind is natuurlijk geen probleem. ik ben het met bovengenoemde stelling absoluut oneens. verder : een groep van 18 gezonde mannen ( waarom geen vrouwen erbij?), is niet representatief.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.