Why calories count: from science to politics

Twee vooraanstaande Amerikaanse professoren op voedingsgebied Marion Nestle (tevens hoogleraar sociologie) en Malden Nesheim zijn er eens goed voor gaan zitten om het een en ander over en rond calorieën in kaart te brengen. Ze beginnen met de geschiedenis van calorieën en het meten ervan en maken duidelijkwaarom de “calorie” eigenlijk zo’n ongrijpbaar begrip is. Maar al snel komt zoals in de  boeken van Nestle en op haar blog  de rol van de politiek en de industrie ruim aan bod. En dat staat helemaal niet zo ver van Nederland af. Ook laten de auteurs zien dat onze eetomgeving wordt gemaakt door mensen die winst willen maken. Niet zo vreemd, want bedrijven zijn nu eenmaal geen filantropische instellingen. Hoeveel mensen eten, of ze nu overgewicht hebben of ondervoed zijn, wordt ook beïnvloed door inkomen, onderwijs en dus het politieke systeem. Bedrijven en organisaties hebben belang in de manier waarop calorieën worden verkocht, waargenomen, geëtiketteerd en aangeprezen. Minder eten is immers slecht voor de zaken. Met het boek hopen de auteurs inzicht te geven hoe ons eten in elkaar zit. Het uitgangspunt voor het krijgen van inzicht is het goed lezen van etiketten en weten wat er in de populaire media achter de bedrieglijk eenvoudige grafieken en getallen zit om vervolgens dagelijks de juiste keuzes te kunnen maken. Over de hele slankheidindustrie reppen de auteurs overigens geen woord. Het boek is heel goed te volgen, ook voor de leek, maar het is niet echt heel praktisch. Pas aan het eind staan wat adviezen om met plezier gezond te eten en om gewicht te verliezen.  Maar het boek voldoet helemaal aan wat er op de voorkant staat: van wetenschap naar politiek. Daarom is het ook voor diëtisten zeer de moeite waard om dit boek te lezen. Zoals Elizabeth Dowler in Times Higher Education terecht zegt: ‘People should read this book. They should read it if they are obsessive weight-watchers or serial dieters, or just concerned about what their children eat. They should read it if they work in public health, the food industry, catering, or education.’ Het boek is niet vertaald, maar laat dat je niet weerhouden! (RB)

Why calories count, Marion Nestle en Malden Nesheim, University of California, ISBN 9780520262881, 304 pagina’s, € 23,99

Gepubliceerd op 30 augustus 2012

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.