WHO wil verbod op transvetten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil met ingang van 2023 een verbod op transvetten in industrieel bereide producten. De organisatie stelt dat er jaarlijks 540.000 doden vallen door het gebruik van transvetten in de voedingsmiddelenindustrie. In veel westerse landen zijn de schadelijke vetten inmiddels verbannen, maar in het Midden-Oosten en landen als India, Pakistan en Iran is het gebruik van transvetten nog volop toegestaan.

Bakkerijen

Niet alleen de levensmiddelenindustrie, maar ook in restaurants en bakkerijen wordt nog gebruik gemaakt van de geharde plantaardige oliën. De WHO wil regeringen ondersteunen bij het verbannen van transvetten en consumenten informeren over de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Dat zal gefaseerd moeten gebeuren, omdat de alternatieven voor geharde vetten nog niet optimaal zijn. Zo wordt veel gebruik gemaakt van palmolie, wat ten koste gaat van tropische regenwouden om ruimte te maken voor palmbomen. In Nederland zijn transvetten niet verboden, maar het gebruik in de voedingsindustrie is wel sterk afgenomen. Volgens de Gezondheidsraad zijn transvetten in de Nederlandse voeding geen probleem meer.

Bron: New York Times

Gepubliceerd op 17 mei 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.