WHO waarschuwt voor Europese obesitas-epidemie

In Europa heeft bijna 60 procent van de volwassen en bijna 30 procent van de kinderen overgewicht of obesitas. Bovendien nemen deze percentages nog steeds toe. Dat blijkt uit het WHO European Regional Obesity Report 2022, waarin de WHO spreekt van een obesitas-epidemie. Om het tij te keren, adviseert de WHO onder meer een suikertaks, subsidie op gezonde voedingsmiddelen en interventies om voedings- en beweeggewoontes te verbeteren.

Belangrijke risicofactor

Europa behoort wereldwijd tot de regio’s met de hoogste prevalentie van overgewicht en obesitas. Alleen in de Verenigde Staten is de prevalentie nog hoger. Na verhoogde bloeddruk, ongezonde voeding en roken is overgewicht de 4e risicofactor voor niet-overdraagbare aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegaandoeningen. Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en invaliditeit. In Europa gaat het naar schatting om meer dan 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar, ofwel 13 procent van de sterfte. Ook is overgewicht de belangrijkste risicofactor voor invaliditeit; het is verantwoordelijk voor 7 procent van het totale aantal levensjaren met invaliditeit.

COVID-19

De coronapandemie heeft het obesitasprobleem volgens de WHO nog prangender gemaakt. Obesitas verhoogt het risico op complicaties en sterfte door het virus. Ook lijkt het erop dat de coronapandemie het risico op overgewicht verhoogt, door een toename van een inactieve leefstijl en de consumptie van ongezonde voeding.

Suikertaks en leefstijlinterventies

In het rapport geeft de WHO aanbevelingen om overgewicht en obesitas terug te dringen:

  • Invoeren van fiscale maatregelen, zoals een suikertaks op gezoete dranken en verlaging van de BTW van gezonde voedingsmiddelen als groenten en fruit
  • Beperken van de reclame voor ongezonde voedingsmiddelen voor kinderen
  • Verbeteren van de behandeling van overgewicht en obesitas
  • Interventies om voedings- en beweeggewoontes tijdens alle levensfases te verbeteren, waaronder preconceptie- en zwangerschapszorg, het stimuleren van borstvoeding, schoolinterventies en omgevingsinterventies gericht op het verbeteren van de beschikbaarheid van gezonde voeding en mogelijkheden voor fysieke activiteit

Bron: WHO

Gepubliceerd op 5 mei 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.