WHO publiceert nieuwe beweegrichtlijnen

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe beweegrichtlijnen uitgebracht. Deze vervangen de WHO-richtlijnen van 2010. De nieuwe WHO-richtlijn komt in grote mate overeen met de Nederlandse beweegrichtlijnen zoals die in 2017 zijn opgesteld door de Gezondheidsraad.

Iedere beweging telt

De WHO-richtlijnen 2020 geven, net als de vorige versie, aanbevelingen voor kinderen en adolescenten (5-17 jaar), volwassenen (18-64 jaar) en ouderen (65+). De boodschap blijft voor alle groepen dat bij bewegen “iets beter is dan niets”, net als dat meer fysieke activiteit leidt tot een meer optimale gezondheid. Nieuw zijn de speciale aanbevelingen voor zwangeren en net bevallen vrouwen, mensen met chronische aandoeningen en mensen met beperkingen. Ook is er een nieuwe aanbeveling dat sedentair gedrag zoveel mogelijk moet worden verminderd. Maar hoeveel sedentair gedrag te veel is, kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd.

Kinderen en adolescenten

Voor kinderen en adolescenten wordt dagelijks 60 minuten matig tot hoog intensief bewegen aangeraden. Tenminste 3 dagen per week moeten ze ook hoog-intensieve activiteiten doen, met spier- en botversterkende oefeningen. Bij het verminderen van sedentair gedrag bij deze leeftijdsgroep moet er volgens de WHO vooral aandacht zijn voor het minderen van schermtijd.

Volwassenen

Alle volwassenen krijgen het advies om wekelijks minimaal 150-300 minuten matig intensief te bewegen of minimaal 75-150 minuten hoog intensief te bewegen. Een combinatie van matig en hoog intensief is eveneens goed, en meer bewegen mag ook. Fysieke activiteit moet minstens 10 minuten aaneengesloten plaatsvinden om mee te tellen. Daarnaast zouden volwassenen minstens 2 keer per week spierversterkende oefeningen moeten doen voor de grote spiergroepen, zoals de spieren in de buik, rug, borst, schouder, benen en armen. De fysieke activiteit hoeft niet in een sportsetting plaats te vinden. Dagelijkse activiteiten zoals tuinieren, het huishouden, wandelen, fietsen of klussen voldoen ook. Over sedentair gedrag zegt de WHO dat mensen zitten zouden moeten vervangen door een activiteit, van welke intensiteit dan ook, voor gezondheidsvoordelen. Ook zouden volwassenen meer dan de aanbevolen tijd matig tot hoog intensief moeten bewegen om de negatieve effecten van sedentair gedrag te verminderen. Daarbij noemt de WHO geen hoeveelheid qua tijd.

Ouderen

Voor ouderen gelden dezelfde aanbevelingen voor activiteit en voor sedentair gedrag als voor volwassenen. Daarnaast zouden zij ook 3 keer per week gevarieerde fysieke activiteiten moeten doen die balans en kracht trainen, op een matige of hogere intensiteit, om functionele capaciteit te vergroten en valgevaar te verminderen.

Zwangere en pas bevallen vrouwen

Bij deze vrouwen benadrukken de onderzoekers van de WHO de gezondheidsvoordelen van regelmatig bewegen voor de moeder en het kind. Als er geen contra-indicaties zijn, zouden deze vrouwen tenminste 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen en verschillende aerobe- en spierversterkende oefeningen moeten doen. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen dagelijks worden gedaan om het risico op urine-incontinentie te voorkomen. Qua aerobe oefeningen raadt de WHO aan om niet te sporten in hitte, geen contactsport te doen, bewegingen met een hoog risico op vallen te vermijden, net als sporten waarbij er minder zuurstof aanwezig is (zoals op grote hoogte). Vrouwen die voor de zwangerschap al (matig of hoog) intensief bewogen, kunnen dit tijdens en na de zwangerschap voortzetten. Ook deze groep moet sedentair gedrag minderen.

Mensen met chronische aandoeningen

Voor deze groep mensen beschrijft de WHO dezelfde aanbevelingen als voor de groep ouderen. Hierbij wordt wel benadrukt dat in het geval van contra-indicaties er niet meer bewogen moet worden dan de bovengrens (300 minuten matig intensief of 150 minuten hoog intensief).

Kinderen en volwassenen met beperkingen

Voor kinderen, adolescenten en volwassenen met een beperking gelden dezelfde richtlijnen als voor deze groepen die zonder beperking leven, mits dit haalbaar is. Wellicht is het noodzakelijk dat mensen in deze groep hulp inschakelen van een professional om te bepalen welke activiteiten en welke hoeveelheden fysieke activiteit haalbaar zijn, aldus de WHO.

Bron: WHO

Gepubliceerd op 4 december 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.