Wereldvoedselprobleem: meer kwestie van kwaliteit dan kwantiteit

In 2050 zijn we nog steeds in staat om de wereldbevolking met genoeg calorieën te voeden. Dat zeggen onderzoekers in Nature. Maar: de voedingswaarde zal niet toereikend zijn.

10 miljard

Haverwege deze eeuw zijn we met 10 miljard mensen op de wereld en zijn er klimaatveranderingen. Volgens de onderzoekers zal het dan toch lukken om al deze mensen van voldoende calorieën te voorzien. Maar die calorieën komen dan wel voornamelijk uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals rijst en granen. Het nadeel is dat de voeding dan lager van kwaliteit wordt.

Overgewicht en ondervoeding

De forse hoeveelheid koolhydraten verhoogt volgens de journalisten in de Washington Post het risico op overgewicht, diabetes en andere voedingsgerelateerde chronische aandoeningen. Zo is er bijvoorbeeld nu al een forsere stijging van obesitas bij kinderen in arme landen dan in rijke landen. Aan de andere kant zullen voedingstekorten volgens de onderzoekers toenemen, zoals van vitamine A, ijzer, zink, jodium en foliumzuur. ‘We moeten onze aandacht verleggen van voedseltekorten naar nutriëntentekorten’, aldus de onderzoekers.

Bron: Washington Post

Gepubliceerd op 16 januari 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Karine Hoenderdos 19 januari 2019 at 14:42 - Reply

    Hoi Carlo,

    Dat van de koolhydraten staat in het artikel van Washington Post (de bron van dit nieuws, samen met Nature): Our success with carbohydrates, however, has had a serious downside: a worldwide plague of obesity, diabetes and other diet-related diseases.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: redacteur Nieuws voor dietisten
    • Carlo 19 januari 2019 at 19:31

      Hi Karin, Ah, maar hierboven staat letterlijk: “De forse hoeveelheid koolhydraten verhoogt dit volgens de onderzoekers het risico op overgewicht, diabetes en andere voedingsgerelateerde chronische aandoeningen.” Dat is dus onjuist. De onderzoekers benoemen dit niet. Wat de Washington Post hierover schrijft komt niet uit het genoemde onderzoek. Misschien goed om aan te passen?

      • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Karine Hoenderdos 19 januari 2019 at 23:29

      Hoi Karlo, daar heb je een punt, ik heb het even aangepast. Thanks!

      • Beroep: Diëtist
    • Carlo 20 januari 2019 at 12:50

      Top en graag gedaan!

      • Beroep: Gewichtsconsulent
  2. Saraï Pannekoek 16 januari 2019 at 15:54 - Reply

    Natuurlijk zal de kwaliteit vanuit voedingskundig oogpunt een grote uitdaging worden in de komende jaren (maar dat geldt voor het huidige systeem ook), vooral in de lageloonlanden (zoals in het artikel beschreven). Door de hoge productiviteit gaat de biodiversiteit van de bodem verloren en extremere weersomstandigheden zullen zorgen voor grote(re) migratiestromen, wat weer druk uitoefent op de voedselvoorziening. Door Mansholt’s efficientieslag voeden we goede bronnen (bijvoorbeeld granen of krachtvoer uit de Amazone) aan vee, in plaats van die beschikbaar te stellen aan mensen. Kringlooplandbouw kan daarin een uitkomst bieden, waarbij de reststromen ook (beter) worden gebruikt. Technologie zal ook een grote gaan spelen om crops bijvoorbeeld bestendig te maken of te verrijken met voedingsstoffen.
    Kortom, systeemverandering is nodig en dáárom dienen we met ons huidige voedingspatroon (en de voedingsadviezen die we geven) stappen te maken om de broeikasgasuitstoot te verlagen. Dit door (veel) minder vlees te eten (en ook hier te kiezen voor kwaliteit ipv kwantiteit), ongezonde snacks te laten staan en voedselverspilling tegen te gaan (we verspillen wereldwijd 1/3 van de totale voedselproductie!).
    Leestips: Drawdown Project (Paul Hawken), Oog in oog met Gaia (Bruno Latour) en De Voedselzaak (E-book Volkskrant)
    PS. In 2050 wordt de wereldbevolking op 10 miljard mensen geschat, niet op 100.

    • Beroep: Diëtist
  3. Martine van Haperen 16 januari 2019 at 15:35 - Reply

    Interessante studie van Nature! Ik wil nog wel even bijdragen dat het probleem niet zo zeer bij de koolhydraatrijke producten ligt (die immers in volkoren vorm een gezonde bron van voedingsstoffen zijn), maar bij een mogelijk toekomstig tekort aan micronutriënt-rijke plantaardige producten, zoals groente, fruit, noten en peulvruchten. Daar zouden we dus wereldwijd meer van moeten gaan verbouwen. Daarnaast kan het verrijken van (graan)producten met extra voedingsstoffen en oplossing zijn, zoals we nu in Nederland al jodium toevoegen aan broodzout. De genoemde problemen spelen dan ook voornamelijk in arme landen, waar mensen nu ook al moeite hebben om voldoende voedingsstoffen te kunnen veroorloven. In Nederland zijn op dit moment nauwelijks voedingsstoftekorten (afgezien van medische gevallen met een opnamestoornis) en dat zal waarschijnlijk zo blijven.

    Dit citaat uit het artikel vat het mooi samen:
    ‘These findings reinforce the importance of increasing availability and affordability of micronutrient-rich foods such as vegetables, fruits, nuts, seeds and pulses, with a country-specific focus on local dietary preferences. They also demonstrate that income growth alone will not necessarily lead to nutritional adequacy. Complementary interventions (for example, food fortification, biofortification, reduction in food waste and targeted micronutrient supplementation) can also help fill micronutrient gaps.’

    • Beroep: Gewichtsconsulent
  4. Carlo Kool 16 januari 2019 at 14:40 - Reply

    Superinteressant onderzoek om te lezen! Het potentiële probleem is natuurlijk ook enorm. Zelfs al zouden we voldoende gezonde voeding kunnen blijven realiseren voor iedereen, dan eindige we strak met alleen nog maar staanplaatsen op deze aardbol.

    Ik lees alleen in bovenstaande bericht: “De forse hoeveelheid koolhydraten verhoogt dit volgens de onderzoekers het risico op overgewicht, diabetes en andere voedingsgerelateerde chronische aandoeningen.”

    Dat vind ik echter niet terug in het onderzoek. Het woord eens diabetes wordt niet genoemd in het onderzoek en voor zover er over gezondheid en ziekte wordt gesproken, is het in de context van aandacht voor aankomende tekorten. Waar komt die uitspraak vandaan?

    • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Carlo 16 januari 2019 at 16:22

      Met excuus voor de tikfouten ;-)

      • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Carlo 19 januari 2019 at 14:06

      @nieuwsvoordietisten, kunnen jullie aangeven waar de zin “De forse hoeveelheid koolhydraten verhoogt dit volgens de onderzoekers het risico op overgewicht, diabetes en andere voedingsgerelateerde chronische aandoeningen.” vandaan komt? Zie ook mijn bovenstaande berichtje?

      • Beroep: Gewichtsconsulent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.