Wereld Slaap Dag: gezond oud worden

Op vrijdag 15 maart was het “World Sleep Day”. Het doel: aandacht creëren voor de gezondheidsvoordelen van voldoende slaap. Het thema van dit jaar was “Healthy sleep, healthy aging”. Voldoende slaap is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om zowel fysiek als mentaal gezond oud te worden.

24/7

Wereld Slaap Dag wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd op de vrijdag voordat de lente begint. Slaap is in onze 24/7 maatschappij steeds meer een ondergeschoven kindje. Volgens de organisatie heeft 45 procent van de wereldbevolking slaapproblemen. De meeste volwassenen hebben 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Gedurende diepe slaap worden toxinen uit de hersenen verwijderd, zodat er minder kans is op hersenaandoeningen. Voldoende slaap is ook belangrijk voor het geheugen en om te kunnen leren. Het beschermt tegen overgewicht en hypertensie, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Leefstijl

In leefstijlgeneeskunde en bij leefstijlcoaching heeft slaap een belangrijke plek verworven. De meeste slaapproblemen zijn te voorkomen of te verhelpen; toch zoekt maar een derde van de mensen met slaapproblemen professionele hulp. Slaapproblemen kunnen medeoorzaak zijn van overgewicht, chronische vermoeidheid, burn-out, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.

Slaapapneu

Naar schatting heeft 1 op de 30 mensen slaapapneu. Maar 80 procent van hen weet dit niet en het duurt wel 5 tot 8 jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Voorheen moest slaapapneu worden gediagnosticeerd in de kliniek. Het Nederlands Slaap Instituut (NSI) heeft recent een methode ontwikkeld om thuis te meten of iemand slaapapneu heeft. In samenwerking met de huisarts kan er een slaaprecorder worden gebruikt.

Bron: www.worldsleepday.org en NSI

 

Gepubliceerd op 15 maart 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.