Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarschuwt voor gevaar Gerson-dieet

In de documentaire ”The Food Cure” die 28 mei in Het Ketelhuis in Amsterdam werd vertoond, wordt het ”Gerson-dieet” besproken als alternatief voor reguliere kankerbehandelingen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) waarschuwt dat dit dieet juist gevaarlijke bijwerkingen kan hebben. ‘Voeding is belangrijk ter ondersteuning van de reguliere behandeling, maar geen vervanging daarvan’, meldt het Fonds in een persbericht.

Gerson-dieet

Het Gerson-dieet, of de Gerson-therapie, werd in de vorige eeuw ontwikkeld door de Duits-Amerikaanse arts Max Gerson. Het dieet bestaat uit grote hoeveelheden rauwe biologische groenten en groente- en fruitsappen. Daarnaast worden er geen dierlijke producten gebruikt en worden gluten vermeden. ‘Hierdoor bevat het dieet snel te weinig calorieën, heel weinig eiwit en vet en treden er door de eenzijdige samenstelling gemakkelijk tekorten op. Dat is riskant’, meldt het WKOF.

Supplementen en darmspoelingen

Ook voedingssupplementen zijn een belangrijk onderdeel van het Gerson-dieet. Door de grote hoeveelheden die hiervan worden voorgeschreven, kunnen volgers van het dieet een teveel aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Dit kan het kankerproces mogelijk negatief beïnvloeden. Ook de bijbehorende darmspoelingen met koffie of wonderolie kunnen volgens het WKOF voor problemen zorgen. Ze kunnen infecties, uitdroging, hart- en longproblemen en een disbalans in zout en andere mineralen in het lichaam veroorzaken, met zelfs de dood als gevolg.

Altijd overleg

Het WKOF benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de positieve claims over het Gerson-dieet tegen kanker. ‘Tijdens de behandeling van kanker is het beste advies om een volwaardige voeding te gebruiken met voldoende energie, eiwitten en overige voedingsstoffen. Dit is belangrijk om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan, er goed van te herstellen en zo fit mogelijk te blijven. Een oncologie-diëtist kan hierbij helpen.’

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gepubliceerd op 4 juni 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.