Wereld kan worden gevoed met uitsluitend plantaardige voeding

Er worden wereldwijd genoeg plantaardige eiwitten geproduceerd om de wereldbevolking te voeden. Dat concludeert dr. Stacy Pyett, programmamanager Proteins for Life van Wageningen University op basis van onderzoek naar de eiwittransitie. Volgens haar is een zogenoemd kringloop-dieet ook een duurzame optie. Hierbij worden landbouwhuisdieren alleen gevoed met gras en reststromen uit de voedingssector.

Plantaardig eetpatroon

Wanneer alle consumenten in de wereld overstappen op een plantaardig eetpatroon, dan komen er meer plantaardige eiwitten beschikbaar voor mensen, legt Pyett uit. Dit komt omdat momenteel ongeveer de helft van alle plantaardige eiwitten wordt gebruikt als veevoer. Bovendien is er minder landbouwgrond nodig voor een plantaardige eetpatroon dan met ons huidige eetpatroon. 

Beschikbaarheid plantaardige eiwitten

De hoeveelheid beschikbare plantaardige eiwitten is meer dan toereikend, zo blijkt uit berekeningen van Wageningen University & Research, dat hiervoor data van Wereldvoedselorganisatie FAO gebruikte. Uit deze cijfers blijkt dat er in 2018 wereldwijd bijna 630 miljoen ton aan eiwitten werden geproduceerd, waarvan 109 miljoen ton dierlijke eiwitten en 520 miljoen ton plantaardige eiwitten. Pyett schat dat ongeveer de helft van alle plantaardige eiwitten tot veevoer werd verwerkt. Deze komen, als we overschakelen naar een puur plantaardige voeding, beschikbaar voor menselijke consumptie. Pyett verwacht dat een derde van deze productie verloren zal gaan tijdens de oogst, verwerking, transport of bewaring, net zoals nu het geval is. Het resultaat is dat er wereldwijd jaarlijks 346 miljoen ton plantaardige eiwitten beschikbaar zouden zijn.  

Eiwitbehoefte

Pyett vergeleek dit aantal met de jaarlijkse eiwitbehoefte van de wereldbevolking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een volwassene gemiddeld tussen de 50 en 60 gram eiwitten per dag nodig. Dit betekent dat de bijna 8 miljard mensen op aarde jaarlijks 172 miljoen ton eiwitten moeten eten om gezond te blijven. Als alle wereldburgers de Nederlandse consumptie van 79 gram eiwit per persoon per dag bereiken, hebben we wereldwijd 227 miljoen ton eiwitten nodig. De wereldwijde beschikbaarheid van plantaardige eiwitten is met 346 miljoen ton dan ook meer dan voldoende om hierin te voorzien.  

Landbouwgrond 

Pyett bekeek ook of er wereldwijd voldoende landbouwgrond beschikbaar is voor een puur plantaardig dieet. Daarbij putte ze uit onderzoek van Wageningse wetenschapper dr. Hannah van Zanten, die het benodigde landgebruik in de wereld uitrekende voor het huidige voedingspatroon, het veganistische voedingspatroon en het ”kringloop-dieet”. Daaruit blijkt dat voor het huidige eetpatroon gemiddeld 0,17 hectare landbouwgrond per persoon per jaar nodig is, terwijl voor het veganistische dieet maar 0,12 hectare nodig is. Met een volledig plantaardig eetpatroon heb je dus bijna 30 procent minder landbouwgrond nodig in de wereld, concludeert Pyett.  

Kringloop-dieet

In het kringloop-dieet worden landbouwhuisdieren alleen gevoed met gras en reststromen uit de voedingssector, zodat voor ons oneetbaar gras wordt omgezet in dierlijke eiwitten. Op deze manier is een eetpatroon mogelijk met weinig vlees en veel plantaardig eiwit, dat nog maar tussen de 0,08 en 0,11 hectare landbouwgrond per persoon vergt. Dat schept volgens Pyett nog meer ruimte om niet alleen de wereldbevolking te voeden, maar ook om de natuur te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en CO2 vast te leggen.  

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 29 juni 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. G.A.M kuijpers pierik 6 juli 2022 at 09:10 - Reply

    Goed onderbouwd stuk , compliment.echter, de naamgeving is fout. Kringloop dieet? Een dieet is voor aantoonbare zieke mensen. Het woord dieet kan bij de consument al verkeerd vallen. Noem het kringloop voeding.

      • Sophie Luderer 8 juli 2022 at 11:10

        Hartelijk dank voor het compliment, Truus. Wat betreft het woord “dieet”: onderzoekers Pyett en Van Zanten gebruiken de term “kringloop-dieet” in hun studie. Voor onze nieuwsberichten houden we zoveel mogelijk de oorspronkelijke naamgeving aan, zoals gebruikt in de betreffende studie of onderzoek.

      Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.