Welke mindset heeft je coachee?

In tijden van corona moeten we allemaal ons werk, gezinsleven en routines aanpassen. Uit de comfortzone dus! De een kan dat beter dan de ander, en dat heeft te maken met mindset. De Academie voor Leefstijl en Gezondheid organiseerde op 23 april een korte webinar over mindset, met coachdocenten Karijn Breuning en Joost Tijdink.

Leerzone

Wie uit de comfortzone stapt, komt vanzelf in de leerzone terecht: je gaat dingen veranderen en nieuwe vaardigheden aanleren. Dat geldt voor iedereen nu het coronavirus om ons heen heerst. Voor coachees die hun leefstijl willen veranderen gaat dit altijd al op.

Carol Dweck

De Amerikaanse hoogleraar Psychologie Carol Dweck schreef een boek over mindset. Zij onderscheidt 2 soorten mindset: de fixed mindset en de growth mindset. Overigens hebben de meeste mensen een mixed mindset: op sommige onderdelen is het fixed, op andere is het growth. Bij een coachee met een fixed mindset horen gedachten als ‘Ik ben nu eenmaal zo’, ‘Ik hou gewoon niet van sporten’, ‘Ik ben een Bourgondiër’. Vanuit deze mindset is het lastig om te veranderen. Een coachee met een growth mindset gaat veel meer uit van beweging, van kansen zien en van uitdagingen. ‘Ik wil dit gaan leren’, ‘Dit kan ik nog niet’. Mensen worden van nature geboren met een growth mindset, anders zou een kind nooit leren kruipen, praten, lopen, fietsen.

Leerkuil

Op weg naar het aanleren van nieuw gedrag kom je vroeg of laat in de “leerkuil” terecht. Je komt obstakels tegen, de inspanning voelt zwaar, je krijgt kritiek van anderen. Mensen met een fixed mindset geven het dan al snel op. Mensen met een growth mindset zien het proces echt als een leerproces en accepteren dat ze door de kuil heen moeten om uiteindelijk de top van de berg te bereiken.

Van fixed naar growth

Hoe krijg je een coachee zo ver dat hij van een fixed mindset naar een growth mindset gaat? Door je waardering uit te spreken over het proces, in plaats van over het resultaat. Dus liever: ‘Wat goed dat je ’s avonds geen wijn meer drinkt’, in plaats van ‘Wat goed dat je 1,5 kilo kwijt bent’. Verder is je taalgebruik erg van belang. Nog is een heel geschikt woord, omdat dit aangeeft dat je midden in een leerproces zit: ‘Wat kun je nog leren?’. Ook de woorden “beter”, “sneller”, “vaker” en “langer” zijn krachtige woorden omdat ze de coachee laten voelen dat hij in beweging is. ‘Je laat al vaker dat wijntje staan ’s avonds’.

Mindset – meer informatie

De gratis webinar duurde 30 minuten en staat hier online. Wie meer wil weten over mindset, kan het boek van Carol Dweck lezen of het boek ”Wie heeft mijn kaas gepikt?”, over omgaan met ingrijpende veranderingen. De Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG) gaat vaker webinars geven op het gebied van leefstijl en coaching. De volgende webinar is op donderdag 30 april, van 10.00 tot 10.30 uur. Deze gaat over bioritme en slapen en wordt gegeven door voedingsdocent Elly Kaldenberg. Let op: er is een maximum van 100 deelnemers en de gratis webinars zijn in principe bedoeld voor (oud)studenten van de AVLEG. De opname van elke webinar verschijnt na afloop op de website van de AVLEG.

Gepubliceerd op 23 april 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.