We hebben wind mee, lekker hard trappen nu!

Het zijn opwindende tijden. Steeds meer artsen, beleidsmakers, onderzoekers en politici zien de kracht van voeding en leefstijl in de preventie en de behandeling van chronische aandoeningen. Prachtig voorbeeld is dat het bloedserieuze, alom gerespecteerde en hoogstwetenschappelijke British Medical Journal (BMJ) onlangs een serie artikelen publiceerde over de stand van zaken op het gebied van voeding en gezondheid. De afgelopen week schreef mijn collega Angela een samenvatting van de meest in het oog springende artikelen uit de serie. Het BMJ neemt voeding zo serieus dat ze starten met een nieuw tijdschrift: Nutrition, Prevention & Health.

De tijd is rijp!

Eindelijk kunnen diëtisten oogsten en hun aandeel in de volksgezondheid opeisen.

Maar hoe doen we dat? Door hard te werken (maar dat deden we al), door onze resultaten te laten zien (dat kan wel wat beter) en door samenwerking aan te gaan met partijen die er toe doen. Zoals met Arts en Voeding bijvoorbeeld, maar ook met alle gezondheidsprofessionals in je regio en woonplaats. Bescheiden zijn hoeft niet meer, iedereen ziet nu wel in hoe belangrijk voeding is. We kunnen dus lekker meefietsen met de wind in de rug. Hooguit misschien een tandje harder trappen, om volop te genieten van de wind in onze haren en om onze voorsprong te behouden.

De oogst kan niet mislukken tenzij… we angstig zijn, bang dat anderen er met onze buit vandoor gaan, als we onze adviezen niet aanpassen aan de laatste stand van zaken. Als we verwachten dat de wind mee ook kan omslaan in wind tegen.

Angst, boosheid en achterdocht zijn nergens voor nodig. Er is werk zat. Er is een immens werkterrein voor ons als het gaat om chronische leefstijlgerelateerde aandoeningen: 1 miljoen mensen met diabetes, 1 miljoen mensen met hart- en vaatziekten, 2 miljoen mensen met buikklachten en dan heb ik het nog niet eens over overgewicht. Wij hebben nog altijd de beste papieren en de beste opleiding als het gaat om het geven van dieetadviezen.

Er is geen probleem. Ik herhaal: er is geen probleem, er zijn nu alleen maar kansen. Het enige wat we hoeven te doen is de ontwikkelingen volgen, de kansen pakken en positief zijn.

Op die fiets dus.

Gepubliceerd op 25 juni 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Glynis 26 juni 2018 at 21:14 - Reply

    Helemaal mee eens Karine!
    Maar wat ik nog mis als jonge diëtist… We worden zo ‘suf’ gehouden. Door onszelf vooral. En er heerst nog steeds een stigma op de diëtist met het wijzende vingertje. Voeding is hip, en de diëtist is dat nog niet.
    Terwijl personal trainers en gewichtsconsulentes de meest trendy apps aanbieden om de voortgang van de cliënt te meten, zit ik plakjes ontbijtkoek in te voeren in Evry en verwonderen mijn cliënten en ik ons over de suffe lijst voedingsmiddelen in mijn software. (Niets slechts naar Evry overigens, betere klantenservice heb ik nog nooit meegemaakt!)
    De voedingscentrum app “Kies ik gezond?” is wat mij betreft een mooie stap vooruit, maar we moeten hier als diëtisten zelf ook over meedenken en actief in zijn denk ik!
    Ik ben heel benieuwd hoe andere diëtisten hierover denken.

    • Beroep: Diëtist
  2. Claudia 25 juni 2018 at 10:52 - Reply

    Mooi column. Tijdens mijn nieuwe opleiding hoorde ik iets dat hier perfect past. Hierbij een aangepaste versie:  ‘eigenlijk ben je dus egoïstisch bezig. Je bent degene met de meeste expertise op dit gebied. Diegene die klanten hier het beste mee kan helpen. Deze mensen hebben je nodig en jij bent alleen met je angst bezig. Zeg tegen jezelf ‘stop met egoïstisch zijn’, richt je op die potentiële klanten die je nodig hebben, ga naar mogelijke verwijzers en help deze mensen.’ Voor mij een keeper

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.