Wat veroorzaakte de Amerikaanse toename van obesitas vanaf 1975?

De toename van obesitas is niet een kwestie van individuele voedings- en leefstijlkeuzes. Dat concluderen onderzoekers in The Lancet. Zij geven een statistisch overzicht van de veranderingen in de prevalentie van obesitas in de Verenigde Staten vanaf de jaren ’70. Deze toename was significant en kwam in alle leeftijdscategorieën en sociale klassen voor.

Portiegrootte
Een mogelijke verklaring is de toegenomen voedselproductie in de VS en daarmee een toename in portiegrootte en marketing. Ook was er in deze periode een toename van producten met een hoge energiedichtheid en het gebruik van glucosefructosesiroop op basis van maïs. Dat alles heeft consequenties voor het voedingspatroon van de Amerikanen.

Granen en olie
Volgens een overzicht van de US Department of Agriculture (USDA) zijn Amerikanen vanaf de jaren ’70 vooral meer granen en plantaardige olie gaan eten. Het gemiddeld aantal dagelijkse kilocalorieën steeg van 2025 in 1970 naar 2481  in 2010.

Bron: The Lancet

Gepubliceerd op 14 maart 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.